Bylinkové recepty

Libečkovo hříbková sůl

Zbylo mi několik sušených hříbků. Málo na bramboračku, tak co s nimi? Přidat do hříbkové soli. Úžasnou bylinou, jež tuto sůl hezky doplní, je libeček. Je to bylinka, kterou milovaly naše babičky a která nechyběla v žádné zahrádce. Trošku jsme na ni pozapomněli. A je to taková údernice! Kdo tuto dvoumetrovou krasotinku pěstuje na zahradě, ví, že se skutečně vyplatí jí ten kousek prostoru věnovat.

 

Něco málo o libečku:

Libeček má vysoký obsah vitamínů a je močopudný. Tím čistí krev i celý organismus, zlepšuje krevní oběh, léčebně prospívá při srdečních chorobách, dně, revmatismu a onemocnění ledvin. Působí jako mírné rozpouštědlo žlučových a močových kamenů. Výluhem můžete úspěšně léčit kloubní potíže, jako jsou revma, artróza nebo dna. Celkově posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo. Ženám libeček pomáhá při nepravidelné menstruaci. Zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a pomalým zažíváním. Uvolňuje nafouknuté břicho a pomáhá při nadýmání. Semena libečku se přidávají do likéru. Na podzim můžete vykopat kořen a pracovat s ním, jako byste zpracovávali celer.

S jeho chválou a výčtem léčivých účinků bych mohla ještě pokračovat, své povídání zakončím jednou malou zajímavostí:

Četla jsem o lidové pověře, kde se praví, že pokud chce žena nebo dívka získat nějakého chlapce či muže, měla by nosit pod levým prsem lístek libečku. Ten by pak měla vytáhnout a strčit ho vysněnému muži do kapsy. Prý opravdu došlo k láskyplným vzplanutím. Jestliže se některé z vás podaří získat tímto způsobem muže svých snů, napište o tom. 😊

Já jsem libeček na zahrádce zasadila, když měl manžel potíže s ledvinami. Čerstvé mladé lístky přidávám do pomazánek nebo do omáček. Starší suším. Takže teď jich několik použiji do této soli, protože mně moc voní a jeho výraznou chuť mám ráda.

 

Budeme potřebovat:

1 hrst sušených hub

2 hrsti sušeného libečku

250 g růžové himalájské soli

hezkou skleněnou dózu

štítek na označení

mixér

misku na promíchání

 

Postup:

Recept je jednoduchý. Hříbky a sušený libeček vložte do mixéru. Rozmixujte. Smíchejte v misce se solí a naplňte skleničku. Skleničku označte a máte pro někoho krásný voňavý dárek. Používejte do polévek, na pečenou zeleninu, na pečené brambory, do omáček, na maso. Spotřebuje se opravdu rychle.

 

Vaše vlastní doma vyrobená sůl na vaření Vám moc chutná a chcete si vyrobit další? Co třeba tuto: Sůl se sušenými rajčaty a bazalkou ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)