Zelená lékárna

Tymiánová mast na nachlazení

Proč vařit tymiánovou mast na nachlazení?

Tymián je jedna z našich nejsilnějších antiseptických zahradních bylinek. Ceněný je pro vysoký obsah silic, jako například thymol. Velice důležité jsou také její protizánětlivé účinky. Právě z toho důvodu se přípravky z této rostliny hojně aplikují při léčbě onemocnění horních cest dýchacích. Používá se na kašel a  nachlazení (často ve formě sirupu či kapek), ale může mít pozitivní vliv také při astmatu, bronchitidě a dalších podobných zdravotních obtížích. Pokud nemáte zahrádku nebo nepěstujete tuto středomořskou bylinku, mám pro vás recept, kde použijeme tymiánový éterický olej a vytvoříme účinnou tymiánovou mast proti nachlazení.

 

Ingredience:

menší hrnec

nerezovou misku na rozpouštění čokolády

dřevěnou špachtli

digitální váhu

50ml skleněnou dózu nebo 2 x 30ml dózu

20 ml olivového, za studena lisovaného oleje

20 ml kokosového oleje

5 g včelího vosku

10 g kakaového másla

10 kapek tymiánového éterického oleje

 

Postup:

Do menšího hrnce nalijte vodu a připravte si vodní lázeň. V nerezové misce zvažte všechny ingredience kromě tymiánového oleje.

Misku vložte do vodní lázně a za postupného míchání roztopte všechny složky, poté vyjměte z lázně a nakapejte tymiánový olej.

Vše promíchejte a nalévejte do připravené dózy. Nechte tuhnout. Dózu označte.

 

Použití:

Tato mast je výborná k uvolňování dutin při rýmě. Pokud si dítě nebo manžel stěžuje na bolest hlavy v oblasti čela, natřete jim čelo i nos na noc tymiánovou mastí. Natřete i oblast hrudníku, budou krásně usínat a lépe dýchat.

Chcete vyzkoušet další bylinkové tvoření?  Vyzkoušejte například voňavou bylinkovou sůl na vaření  Sůl se sušenými rajčaty a bazalkou ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)