Přírodní kosmetika

Výživný šípkový zimní krém

Výživní šípkový zimní krém pro zralou pleť 40 + aneb krém pro Lujzu

 

Krémy se vždy snažím míchat pro konkrétního člověka, o kterém vím, kolik je mu let, jakou má pleť a jaké preferuje vůně. Tento krém je vhodný pro pleť, jež v zimě potřebuje víc výživy, a proto obsahuje hutnější oleje, které zabrání jejímu vysoušení.

 

Budete potřebovat na přípravu krému:

2 menší hrnce pro vodní lázeň

2 nerezové misky pro rozpouštění čokolády

dřevěnou špachtli na míchání

kapučínkový šlehač

digitální váhu

alkoholový rozprašovač na čištění

50ml dózu

 

Hlavní ingredience: 

15 ml růžového hydrolátu – květová voda

17 ml vody Evian, já jsem použila vodu ze Stříbrné studánky

3 g emulgačního vosku Oliviol od kosmetickesuroviny.cz

4 g jojobového oleje

3,5 g arganového oleje

4 g marulového oleje od terra99.cz

3,5 g šípkového oleje, například od Saloos nebo Nobilis Tilia  (pozor ne olej ze šípkových jadérek, jde o šípkový macerát celého plodu)

2 kapky éterického oleje Rozmarýn

3 kapky éterického oleje Růže z Damašku

2 kapky éterického oleje Jasmín

1 kapka vitamínu E

10 kapek konzervantu Sensicare nebo i Cosgard – najdete na kosmetickesuroviny.cz

 

Vysvětlení k použití jednotlivých ingrediencí: 

Mohla bych velmi obšírně popsat, proč krém obsahuje tu, kterou konkrétní složku, ale pokud nesdílíte moji vášeň pro biologii a chemii, nudila bych vás. Zkusím tedy alespoň stručně popsat účinek několika složek. Arganový olej zabraňuje stárnutí pleti, růžová voda je vhodná jako tonikum, minerální voda mineralizuje pleť, jojobový olej pleť skvěle vyživuje, marulový olej působí jako pleťové sérum – vyživuje, hydratuje, obsahuje antioxidanty, podporuje tvorbu kolagenu, rozjasňuje a zpevňuje pokožku, zlepšuje pružnost pleti. Šípkový olej má vysoký obsah karotenoidů, antioxidantů a vitamínu C. 

 

Jak vybírám éterické oleje?

Na krém vždy vybírám jemnější éterické oleje. Vyberete si účinek, který požadujete, a pak vybraný olej dáte ovonět osobě, pro kterou krém mícháte. Například levandule zapáchá lidem, co mají problém s nízkým tlakem. Tento krém by na obličeji nesnesli.  Použitý éterický olej z rozmarýny působí jak na psychické, tak fyzické aspekty organismu a podporuje jeho celkovou rovnováhu. Regenerační olej růžový zjemňuje pleť, zlepšuje pružnost podkožního vaziva, a je proto výborný pro zralou a citlivou pleť. Jasmínový olej má spousty úžasných vlastností, které mají vliv jak na naši psychiku, tak i na pleť. Nejznámější je však jako afrodiziakum. Obsahuje jej i slavný Channel č. 5. Já jsem jej do krému přidala pro povzbuzení mysli v zimním období, což přesně potřebujeme.  A hlavně taky proto, že jej moje kamarádka Lujza miluje😊

 

Proč je tam konzervant?

Při výrobě olejových krémů, šlehaných rostlinných másel, kde nepoužijete vodu, nepotřebujete konzervant. To je výhoda bezvodé kosmetiky. Pokud však preferujete lehčí krémy, je nutné vodu použít, tudíž musíte produkt konzervovat. Použitý alkoholový konzervant je velice jemný, a proto namíchaný krém hned spotřebujte. Jeho výdrž je dle mých zkušeností zhruba 3 měsíce.

 

A teď postup:

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujte vysokoprocentním lihem. Do jedné misky odměřte oleje (pozor, jen rostlinné, ne éterické) a emulgační vosk, do druhé misky nalijte růžovou vodu a Evian. Obě misky vložte do vodní lázně a zahřívejte.

Voda a růžová voda ve vodní lázni
Oleje, emulgační vosk ve vodní lázni

Až se vosk zcela rozpustí, vyjměte jej z vodní lázně a vlijte vodu do oleje.

Vodní složka do olejové

Pak začněte šlehat kapučínkovačem. Abyste vytvořili dokonalou konzistenci, doporučuji misku vložit do ledové vody, krém zchladit a zchlazenou hmotu vyšlehat do krémova. Do zchlazené emulze přidejte éterické oleje a konzervant a poté ještě prošlehejte.

Vyšlehání krému

Hotový krém přendejte do dózy a označte datum výroby nebo spotřeby. Pokud nechcete použít konzervant, musíte krém skladovat v lednici a do měsíce použít.

Tento krém je vytvořen pro mladší pleť a je vhodný jako noční krém. Pro zralou pleť lze v zimním období použít jako krém denní. Je v kvalitě, jakou v obchodě nekoupíte, a vaše pleť vám to jen potvrdí. Přeju mnoho zábavy s mícháním vlastního krému.

Chcete si připravit k pleťovému krému i balzám na rty? Vyzkoušejte tento recept Rakytníkový balzám na rty pro mladou slečnu ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)