Zdravé vaření

Bezlepkový kuskus s jáhlami

Proč vařím bezlepkový kuskus s jáhlami?

Dcera i manžel trpí celiakií. Když jsme to zjistili, učila jsem se v podstatě vařit od začátku. Nejprve jsem měla pocit, že tahle nemoc moje vaření a to, co jíme, velmi ochudila. Dnes můžu říct, že to byl v podstatě „gift in disquise“ – dárek v přestrojení. Hodně nás to změnilo. Víc se zajímáme o jídlo jako o způsob léčení a doplňování energie. Naše jídlo, množství surovin, které používám, množství receptů, které u nás v rodině zdomácněly – je mnohem pestřejší, než tomu bylo před nemocí.

 

Co je tradiční kuskus?

Tradiční kuskus je vlastně spařená a do kuliček vytvarovaná pšeničná krupice. Je základem severoafrické kuchyně a umí jídlo dokonale dochutit. Existují různé regionální variace – bylinkový, s mandličkami, s rozinkami a kešu oříšky. Všechny jeho variace však obsahují hodně bylinek. 

Nechala jsem se inspirovat beberskou kreativitou a použila ji při přípravě jáhel. Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné a dle čínské medicíny mají zahřívací funkci, takže ideální v zimě.

 

Co budete potřebovat:

½ kg jáhel

1 velkou červenou cibuli

2 hrnky vody

1 zeleninový bujón

olivový olej nebo ghí

čerstvé bylinky – ideálně kopr, bazalku a mátu – mně muselo stačit to, co jsem v zimě na zahrádce našla – mladé lístky červené a oranžové řepy plus mladé lístky kapusty toskánské a kadeřavé

černé olivy Kalamata

sůl – použila jsem libečkovo hříbkovou sůl – viz minulý recept – a excelovala zde 😊

pepř

½ lžíce mletého muškátového oříšku

1 lžíce kari

 

Příprava:

  1. Aby jáhly pozbyly hořkosti, musí se dobře přepláchnout horkou vodou. Umístěte je do misky a 3x přelijte vroucí vodou z konvice. Pak je dejte do jemného sítka okapat.
  2. Oloupejte, nakrájejte cibuli na proužky a na ghí nebo na oleji nechte opéct. K opečené cibulce přidejte koření. Jakmile se koření rozvoní po kuchyni, přidejte jáhly.
  3. Připravte si horkou vodu a k jáhlám přilejte 2 hrnky horké osolené vody a zeleninový bujón. Přikryjte pokličkou a přibližně 15–20 minut vařte na mírném plamenu.
  4. Odstavte a nakrájejte bylinky a olivy na kolečka. Přidejte k jáhlám. Ochutnejte a dochuťte kvalitním olivovým olejem, solí a čerstvě umletým pepřem.
  5. Podávat můžete k masu, k pečené zelenině nebo v mém případě jako součást – Buddha bowl – barevné Buddhovy misky.
Moje zimní úroda

Tuto přílohu můžete použít například jako součást tohoto receptu: Buddha bowl – Buddhova miska ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)