Zdravé vaření

Buddha bowl – Buddhova miska

Existují celé kuchařky na téma Buddhova miska. Receptů jsou stovky. Většinou obsahují pět základních složek: Nějaký druh luštěniny, lepkovou nebo bezlepkovou obilninu, kysanou zeleninu, vařenou zeleninu a čerstvou zeleninu ve formě salátu nebo jen nakrájenou. Těchto pět složek je také základem makrobiotiky. Zde je jeden z mých oblíbených receptů na Buddhovu misku.

 

Co budete potřebovat:

1. složka – domácí kimchi – recept příště

2. složka – kuskus s jáhlami – viz předešlý recept

3. složka – salát s tahini zálivkou viz předešlý recept

4. + 5. složka – cizrna s pečenou dýní – recept níže

 

Cizrna s pečenou dýní

1 plechovka cizrny nebo 200 gramů uvařené cizrny

1 menší dýně Hokkaidó

4 paličky řapíkatého celeru

hrst ořechů – kešu nebo vlašských

hrst namočených rozinek

ghí nebo olivový olej

2 červené cibule

4 stroužky česneku

1 lžička kari

1 lžička koření garam masala

2 lžíce medu

sušený tymián

sušený rozmarýn

sůl

pepř

 

Příprava:

Neoloupanou umytou dýni nakrájíme, zbavíme jadérek, dáme na pekáč. Zakápneme olivovým olejem a medem, osolíme, opepříme, přidáme sušený tymián a rozmarýn. Dáme péct na 50 minut. Až bude dýně měkká, vyndáme z trouby a nakrájíme na kostičky o velikosti 2 x 2 cm.

Mezitím si oloupeme a na proužky nakrájíme cibuli. Osmahneme ji na ghí nebo olivovém oleji a přidáme koření. Až se koření rozvoní, přidáme ořechy, opláchneme okapanou cizrnu, řapíkatý celer, na kolečka nakrájený česnek. Vše osmahneme a pak přidáme rozinky a upečenou dýni.

Ještě chviličku vše promícháme na pánvi a můžeme vyskládat Buddhovu misku. Je dobrá jak teplá, tak i studená ke svačině nebo k obědu v práci. Přestože toto jídlo neobsahuje maso, je syté.