Zdravé vaření

Hummus s pečenou řepou

Proč připravit dnes k večeři hummus s pečenou řepou?

V originálu v arabských zemích se k němu podává pita chléb nebo je součástí talířů, kde je kysaná zelenina, jako například nakládané beraní rohy, kuskus, falafel, baba ganesh. K těmto ostatním přílohám recept příště. Dnes se budeme soustředit na hummus. Má mnoho obměn. Já jej připravuji originální nebo s pečenou paprikou či hummus pečenou s řepou. Překvapilo mě, jak moc chutná dětem. Na jednu dětskou narozeninovou oslavu jsem připravila tři druhy hummusu a nakrájela k němu zeleninu na špalíčky. Byla to alternativa pro maminky, které neustále drží dietu. Ke stolku s hummusem si sedly děti a vstaly až v okamžiku, kdy byl všechen hummus a zelenina pryč. Dodnes nevím, zde je tak fascinovaly ty pestré barvičky, nebo fakt, že se tahle pochutina konzumuje rukama (špalíčky se namáčejí do hummusu jako do omáčky).😊 Tak dnes recept na hummus s pečenou řepou aneb jak do dětí propašovat řepu.

 

Co budete potřebovat:

250 g sušené cizrny

1 větší červenou řepu

50 ml vody z uvařené cizrny

200 ml olivového oleje

3 lžičky tahini pasty

šťáva z 1 citrónu

4 stroužky česneku

2 lžičky mletého římského kmínu

sůl, pepř

 

K servírování:

čerstvý koriandr nebo mátové lístky

olivový olej

pita chléb nebo nakrájená zelenina

 

Postup:

Cizrnu na noc namočíme do trojnásobného množství vody, aby se vám nestalo, že všechnu vodu vypije a oschne. Před samotným vařením vodu z cizrny vylejte a dejte novou. Vodu nesolte, protože byste prodloužili dobu vaření. Až začne pěnit, pěnu z povrchu sbírejte nebo pěnu slijte a doplňte čerstvou vodu. Cizrna se vaří zhruba hodinu. Já do vody k cizrně přidávám kousek mořské řasy Wakame. Solím až ke konci vaření. Vodu z cizrny nevylévejte, budete ji potřebovat pro hladké rozmixování. Až cizrna vychladne, vložte ji spolu se všemi surovinami do mixéru. Římský kmín kupuji celý a pak jej před použitím nadrtím v hmoždíři. Má jinou chuť než klasický kmín, tak jej prosím nezaměňujte. Hotový hummus dochutíte solí, pepřem a citrónovou šťávou dle chuti.

 

Něco o tahini pastě:

Tahini pastu koupíte o řeckém týdnu i v Lidlu nebo běžně v Globusu. Jde o rozemletá sezamová semínka, která mají vysoký obsah vápníku, hořčíku a fosforu, takže jsou dobrá na kosti a zuby jako prevence osteoporózy. Sezam je zároveň bohatý na zinek, který ocení naše imunita a metabolismus, ale i vlasy, nehty a pokožka. Za zmínku stojí i nálož thiaminu neboli vitamínu B1, který příznivě působí na nervový systém a zmírňuje únavu. Otevřená pasta je olejovitá, a tak dlouho vydrží otevřená v lednici. Určitě se vyplatí zařadit tento vynález z Persie do našeho jídelníčku. Postupně budu přidávat recepty, kde ji budete moct využít. 

 

Něco o cizrně:

Když už jsem vychválila sezamovou pastu, musím také napsat několik slov o cizrně, protože je to moje nejoblíbenější luštěnina. Říká se jí taky římský kmín nebo cizrna beraní. Pochází z Indie. Její chuť je oříšková. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin, jako jsou lysin, isoleucin nebo tryptofan. Kromě toho se v cizrně také nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová. Z vitamínů se tato luštěnina může pochlubit vitamínem B1, B2, B3, B9 a beta-karotenem. A také nesmíme zapomínat na důležité minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek.

A teď už vám jen popřeji, aby se vám recept zdařil a všem vám doma chutnalo.

 

Pro další využití tahini pasty vyzkoušejte recept na skvělou zálivku na salát: Salát s tahini zálivkou ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)