Zdravé vaření

Pikantní dýňová polévka mámy Julie

Proč je Pikantní dýňová polévka mámy Júlie ta pravá zimní večeře pro Vás?

Jde vlastně o hodně pikantní variantu dýňové polévky, kterou jsem ochutnala v městečku Ubud na Bali. V jedné kavárně mi tak zachutnala, že jsem si ji tam dávala každý den. A protože, jak se říká, líná huba, holé neštěstí, požádala jsem o recept. Přišla usměvavá paní, která mi celá nadšená lámanou angličtinou vysvětlila celý postup. Láska k jídlu nezná hranice. Polévka se u nich jmenovala Dýňová polévka mámy Julie, tak název ponechávám.

 

Co budete potřebovat:

1 menší dýni Hokkaidó

1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

ghí nebo olivový olej

2 červené cibule

1 chilli papričku

4 stroužky česneku

zázvor čerstvý nebo sušený

tymián

1 lžičku kurkumy

½ lžičky muškátového oříšku

2 bobkové listy

1 kokosové mléko

šťávu z jednoho pomeranče

sůl

pepř

čerstvý koriandr a osmahnutá dýňová semínka na dozdobení

 

Příprava:

Dýně Hokkaidó se jako jediná nemusí loupat. I její slupka je jedlá. Vařením změkne a krásně se rozmixuje. Takže dýni jen kartáčkem očistíte a nakrájíte na kostičky zhruba 4 x 4 cm velké. Na ghí nebo oleji osmahnete cibuli, česnek a jemně nakrájený zázvor. Pak přidáte všechno koření. Aby polévka byla pikantní, přidala jsem i sušený zázvor. Jakmile se koření rozvoní, přidejte dýni a lehce osmahněte.

Zalijte vývarem a přidejte chilli, tymián a bobkový list. Dýni uvařte do měkka. Vylovte papričku a bobkový list a tyčovým ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte kokosové mléko a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem a na závěr, když už je polévka odstavená od plamene, přilijte pomerančovou šťávu. Servírujte s osmahnutými dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.

 

Něco o dýni Hokkaidó: 

Dýně Hokkaidó si nakoupíme vždy na podzim na dýňové farmě a vydrží ve sklepě až do února. Pokud chcete dýni uskladnit, vyberte si takovou, která má kus stopky. Tato kráska je dietní a obsahuje mnoho cenných živin. Dle čínské medicíny prohřívá organismus, a proto je její konzumace v zimě ideální. Je bohatá na draslík, jenž je hlavním zajišťovatelem správné funkce svalové a nervové soustavy a svými účinky efektivně pečuje o naše srdce. Ukrývá v sobě také vysoké množství vitamínů B, a to konkrétně B1, který je důležitý pro štěpení cukrů a tuků v těle. Zásoba vitamínů B1 se neukládá, vystačí zhruba na necelý týden, a proto je důležité jej pravidelně doplňovat. Dále pak B2, který udržuje v dobré kondici naše oči a kůži. V neposlední řadě pak také vitamín B3, jehož přínosem je snížení únavy. Vysoký obsah tvoří také betakaroten, jenž chrání naši pokožku před nepříznivými vlivy UV záření a jejím stárnutím. A co je důležité pro mamky – protože je sladká, chutná dětem.

 

Další recept kde můžete uplatnit dýni Hokkaidó zde: Buddha bowl – Buddhova miska ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)