Přírodní kosmetika

Rakytníkový balzám na rty pro mladou slečnu

Zima nám dává zabrat. I vlasy a pleť vyžadují extra péči. Dnes mám pro vás recept na balzám na rty, který projde i těmi netvrdšími hodnotícími kritérii vašich mladých slečen. Mají dostudovanou Google univerzitu a rozumí úplně všemu. Ale nebojte, s tímhle balzámem můžou natočit i YouTube příspěvek, kde je pořádně otestují.😊

 

Budeme potřebovat:

malý hrnec na vodní lázeň

nerezovou misku pro rozpouštění čokolády

digitální váhu

dózičku na balzám 15 ml

dřevěnou špachtli na míchání

 

Ingredience pro zahřívání:

– 4 gramy rakytníkového oleje

– 3 gramy včelího vosku (já požívám granulovaný, ale může být i vosk přímo od včelaře)

– 4 gramy kokosového oleje 

– 1 gram kakaového másla 

– 0,1 gramu mica prášku Fiery Fusion nebo Fantasia pink či Sangria

 

Ingredience použité po chladnutí:

– 0,05 gramu jahodového esenciálního oleje nebo jinou ovocnou vůni (třeba kokosovou)

– 0,05 gramu vitamínu E 

 

Mica prášek je…

Co že je to mica prášek? Mica je přírodní barvivo, pigmentový prášek, který se získává ze slídy. Je nerozpustný. Jeho mikroskopické částečky v kosmetických přípravcích odrážejí světlo, a tak pleť krásně rozzáří. Mica prášky pro tvorbu své kosmetiky používá například kosmetika Mac. Používají se při výrobě minerálního make-upu, pudru, očních stínů, balzámů na rty, rtěnek, pleťových krémů, laků na nehty, bomb do koupele, na barvení mýdel… Takže slibuji, že pokud do něj investujete, zprostředkuji ještě další recepty, kde prášek můžete použít. Hned mě napadají růžové šumivé bomby do vany třeba jako valentýnský dárek. Mica prášek koupíte kupříkladu na ekokoza.cz. Ale pokud jej vynecháte, taky se nic nestane. Balzám bude mít přírodní barvu.

 

Postup:

Připravíme si v malém hrnci vodní lázeň a do nerezové misky si navážíme všechny ingredience pro zahřívání.

Misku vložíme do vodní lázně a mícháme, až se všechen vosk rozpustí.

Vyndáme z lázně a přidáme kapičku vitamínu E a zhruba 5 kapek ovocné vůně. Přelijeme do dózy a necháme vychladnout. Nelekejte se původní barvičky. Balzám bude mít finálně mnohem světlejší barvu. Pokud chcete umíchat balzámy rovnou dva, jen všechna čísla vynásobte. Já jich vždy dělám naráz deset a za chvilku jsou pryč.