Bylinkové recepty,  Přírodní kosmetika

Koupelová levandulová sůl Relax

Snadný a rychlý originální dárek pro ženu vašeho srdce.

 

Doma z lásky vyrobená koupelová sůl je dárek, který vyrábím každý rok na Vánoce pro kamarádky, babičky a pro sestru. Pokud si říkáte, že nemáte vanu a bez vany to nemá smysl, vyvedu vás z omylu. Úžasná je i bylinková relaxační koupel na nohy. Koupelová sůl je antistresová a relaxační, uvolňuje namožené svaly i bolavé klouby, čistí a regeneruje pokožku a pečuje o ni. Pokud koupíte krásnou koupelovou dózu, máte luxusní dárek. Ale klidně můžete použít starší sklenici, například od salzy, a vyrobit na ni slušivou látkovou čepičku.

Jakou použít sůl? Nejběžnější je asi mořská sůl, která je vhodná snad pro všechny, může ale trochu vysušovat a extrémně citlivou pokožku dráždit. Mořská sůl je bohatá na minerální látky, a sůl z Mrtvého moře dokonce více než desetinásobně. Je to především hořčík a vápník, a právě ty nám pomůžou čistit pokožku a jemně ji detoxikovat, nastartovat metabolismus i obranyschopnost. Tlumí i svalové křeče po sportu a zklidňuje během stresového období. Další ze solí, kterou mohu doporučit, je růžová himalájská. Ta obsahuje mnohem méně sodíku než jiné soli a místo toho obsahuje například hořčík nebo železo. Díky nim se pokožka lépe hojí, má vyšší elasticitu. Himalájská sůl také podporuje detoxikaci kůže, aniž by vznikalo podráždění, začervenání či přesušení pokožky.

 

Co budete potřebovat:

1 hrnek hrubozrnné himalájské soli / soli z mrtvého moře / mořské soli
2 lžíce lehkého kokosového oleje nebo mandlového oleje
10 kapek levandulového éterického oleje, kupříkladu od Nobilis Tilia: https://eshop.nobilis.cz/produkt/etericky-olej-levandule

5 kapek mateřídouškového éterického oleje: https://eshop.nobilis.cz/produkt/etericky-olej-materidouska

5 kapek meduňkového éterického oleje: https://eshop.nobilis.cz/produkt/etericky-olej-medunka

1 hrst sušené levandule, meduňky a růže (může být i mateřídouška, heřmánek, měsíček)
uzavíratelnou nádobu, například zde: Altom Plastová dóza s víkem a lžičkou, 250 ml | 4home – pohodlí domova nebo zde: DÓZA exkluzivního designu, vhodná především na sůl / od artemis1981 | Fler.cz nebo tuto: Transparentní plastová retro dóza MANUFAKTURA – Manufaktura

hmoždíř
skleněnou nádobu na míchání a lžíci

 

Příprava:

  1. Asi polovinu hrubozrnné soli rozmělněte v hmoždíři. V připravené nádobě smíchejte obě poloviny dohromady.
  2. Přidejte 2 lžíce oleje smíchaného s esenciálními oleji, promíchejte se solí a nechte chvíli odstát.
  3. Po 1 hodině odpočinku přidejte do připravených ingrediencí směs sušených bylin.
    Promíchejte a umístěte do uzavíratelné nádoby. Nádobku označte samolepkou.

Do běžné relaxační koupele stačí přibližně 3 lžíce soli.

 

Upozornění:

Pokud se rozhodnete změnit éterické oleje na silnější, kupříkladu na rozmarýnový, přečtěte si prosím u prodejce informace k vybranému oleji. Proto jsem jako zdroj na nákup olejů pro začátečníka v aromaterapii zvolila firmu Nobilis Tilia. Mají hezky zvýrazněné kontraindikace pomocí piktogramů i v textu. Podívejte se například na rozmarýn zde: https://eshop.nobilis.cz/produkt/etericky-olej-rozmaryn. Já jej naprosto miluji, ale není vhodný do koupele pro malé děti ani pro těhotné ženy. Rovněž s ním mají problém lidi s vysokým tlakem. Éterické oleje nejsou syntetické vůně, mají terapeutické účinky, proto je nutné seznámit se alespoň se základními informacemi ještě před nákupem vámi vybraného produktu.

Konec hlášení, abych nezněla jako euro úřednice. 😊 Užijte si tvořivé míchání soli.

 

Pokud chcete vytvořit další dárky na Valentýna, tak zkuste třeba masážní olej Masážní olej „Balance“ ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz) nebo olejový parfém Olejový parfém „Intuition“ ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)