Zdravé vaření

Cizrna na paprice

Když můj manžel onemocněl, a byl tak donucen výrazně změnit stravovací návyky, ne všechna zdravá jídla vítal s nadšením. První jídlo, které mu hodně chutnalo, byla právě cizrna na paprice od Hanky Zemanové. Její kniha Biokuchařka mi v začátcích hodně pomohla. Vřele doporučuji. Najdete zde: Biokuchařka Hanky Zemanové – Hana Zemanová | Knihy Dobrovský (knihydobrovsky.cz)

Tento recept u nás zdomácněl a v různých obměnách takto cizrnu připravuji dost často. Někdy přidám jinou bylinku, někdy pórek, jindy kokosové mléko. Chutná vždy. Je snadná na přípravu a všechny ingredience koupíte v Lidlu.

 

Co budete potřebovat:

250 g sušené cizrny

kousek sušené mořské řasy Wakame

4 střední červené cibule

olivový olej

1 vaničku hlívy ústřičné

zeleninový bujón

sušený, nebo pokud máte možnost, tak čerstvý kopr

1 rostlinnou smetanu na vaření

2 lžičky sladké papriky

1 lžičku čerstvě umletého římského kmínu

sůl a pepř

2 lžíce jablečného octa

 

na dozdobení micro greens – řeřicha

Jako příloha je skvělá jasmínová rýže.

 

Příprava:

  1. Večer namočte cizrnu. Ráno vodu, ve které byla namočená, vylijte a dejte ji vařit s řasou wakame v nové vodě. Řasa napomůže lepšímu strávení cizrny. Cizrna se vaří dost dlouho, čas můžeme zkrátit vařením v papiňáku. Jinak si budete muset počkat 45 minut.
  2. Nakrájejte na proužky cibuli a dejte ji smažit na oleji. Až zesklovatí, přidejte pokrájenou hlívu. Hlívě trvá trošku déle, než změkne. Přisypejte sladkou papriku, římský kmín a po minutce přidejte rostlinou smetanu, bujón a kopr.
  3. ¾ uvařené cizrny vložte do hrnce s hlívou. ¼ rozmixujte tyčovým mixérem spolu s vodou, ve které se cizrna vařila.
  4. Rozmixovanou cizrnu přidejte do hrnce s hlívou. Krátce povařte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přilijte ocet.
  5. Servírujeme s jasmínovou rýží a dozdobit můžete třeba řeřichou. Já ji pěstuji v zimě na okně. Za několik dní máte úžasnou úrodu zdravých výhonků. Jsou trošku kořenité a plné vitamínu C.

Dobrou chuť.

 

Hlíva ústřičná a její účinky na naše zdraví:

Všichni teď „blázní“ s hlívou v kapslích. Jsou vcelku drahé a mě mrzí, jak je důchodkyně v lékárně nakupují v akci 2 + 1 zdarma a ještě mě přesvědčují, jak si je musím koupit, jak je to zdravé. Čerstvá hlíva stojí 34 Kč, takže ji každý může zařadit do svého jídelníčku a lékárně se vyhnout. Několik informací, proč byste ji v regálu měli vyhledat, najdete třeba zde: https://www.superionherbs.cz/hliva-ustricna-pleurotus-ostreatus/. Hlíva podporuje především naši imunitu, a to dnes všichni potřebujeme.

 

Několik slov o řeřiše a o tom, proč byste jí měli věnovat parapet:

ŘEŘICHA: Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma | Prima Living (iprima.cz)

 

Pokud vám cizrna chutná, vyzkoušejte i tenhle recept: Buddha bowl – Buddhova miska ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)