Přírodní kosmetika

Pleťová maska s růžovým jílem

Pleťová maska s růžovým jílem je vhodná pro zralou a citlivou pleť

 

Pokud se podíváte na ceny masek v drogerii, zjistíte, že ty kvalitnější stojí 200–300 Kč za 30 ml. Cena nemalá, a navíc jako „bonus“ dostanete nechtěný konzervant. Vím, že už se opakuji, ale jakmile maska obsahuje minerální vodu nebo hydrolát, musí se konzervovat. Já vás teď naučím kvalitní masku umíchat, a když ji hned použijete, nic konzervovat nemusíte. Suché ingredience budete uchovávat v kredenci, a když vás napadne si masku umíchat, připravíte si vždy novou a čerstvou. Její tvorba vám zabere minutu. Pleťové masky plní různé funkce. Některé jsou peelingové a odstraňují odumřelé buňky, některé pleť hydratují a jiné ji zase hloubkově čistí. Jílové masky patří mezi čisticí masky.

 

Jaký jíl vybrat pro váš typ pleti?

 

Marocký Rhassoul je vhodný pro všechny typy pleti.

Zelený jíl je vhodný pro smíšenou, mastnou a aknózní pleť.

Bílý jíl je vhodný pro citlivou, suchou a podrážděnou pokožku.

Růžový jíl je vhodný pro zralou a citlivou pleť.

 

Recept na základní pleťovou jílovou masku:

18 g růžového jílu: https://eshop.ekokoza.cz/cs/prirodni-jil-ruzovy.html, kde za 53 Kč koupíte 100 g růžového jílu. Z tohoto množství umícháte 7 masek.

5 g oleje z pšeničných klíčků: https://eshop.ekokoza.cz/cs/olej-z-psenicnych-klicku.html

10 g růžového hydrolátu: https://eshop.ekokoza.cz/cs/ruzova-kvetova-voda-s-rozprasovacem-organic.html

 

Volitelné ingredience, kterými můžete masku obohatit:

2 kapky esenciálního oleje růže z damašku

1 kapka vitamínu E

½ lžičky medu

Pro citlivou pleť lze také použít mandlový, marulový nebo meruňkový olej. Pokud byste chtěli vyzkoušet jiný hydrolát, můžete zvolit třeba levandulový, chrpový, heřmánkový nebo aloe vera.

 

Co budete na přípravu pleťové masky s růžovým jílem potřebovat:

malou skleněnou nebo keramickou mističku na umíchání jílové masky

lžičku

 

Postup při přípravě:

Do misky dejte jíl, přidejte olej a smíchejte s květovou vodou.
Maska má mít kašovitou konzistenci. Pokud je moc hutná, přidejte ještě trošku hydrolátu. Pokud se vám zdá naopak řídká, přidejte ještě trošku jílu.

 

Aplikace masky:

Vlasy stáhněte do culíku nebo použijte čelenku. Masku naneste dřevěnou nebo plastovou špachtlí na očištěný obličej v silnější vrstvě. Vyhněte se oblasti očí. Pokud nemáte doma špachtli, můžete nanášet štětcem nebo jen prsty. Nechte působit 15 minut. Jestliže máte ekzémem porušenou kůži, zkraťte dobu působení na 5 minut.

Maska se smývá vlažnou vodou. Pokud používáte malý obličejový ručníček, doporučuji smývání za pomoci krouživých pohybů ručníčku.

Po aplikaci masky je dobré pleť hned hydratovat olejovým sérem nebo krémem. Chcete-li si namíchat vlastní krém, můžete využít třeba tento: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/01/26/vyzivny-sipkovy-zimni-krem-pro-zralou-plet-40-aneb-krem-pro-lujzu/

Jílové masky pleť odmašťují, a proto se doporučují používat maximálně jednou za týden. Moje realita je taková, že jako pracující matka zvládám masku aplikovat jednou za měsíc. A to jsem pak na sebe ohromně hrdá, že si mi podařilo najít si pro sebe chvilku a udělat si doma „kosmetický salón“ s touhle pečující procedurou. 😊

 

Připravte si k masce i výživní krém Výživný šípkový zimní krém ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)