Přírodní kosmetika

Šlehaný tělový krém s růží a vanilkou

 

Miluji staré skleněné dózy z Aukra. Za 100 až 200 Kč zde můžete koupit opravdový klenot. Pokud do něj vyšleháte pro mamku voňavý tělový krém z bambuckého másla s růží a vanilkou, lepší dárek k narozeninám pro ni neseženete. Maže se na suché ruce, na paty, na tělíčko po koupeli, prostě všude. Postup přípravy je jednoduchý a výsledný produkt naprosto luxusní. Další výhodou je, že šlehané máslo neobsahuje vodní fázi, nemusíte proto přidávat žádné konzervanty a je taky skvělé pro péči o pleť v zimním období. Šlehané máslo vám vydrží stejně dlouho jako použité oleje a másla. Ideální záležitost třeba pro ty z vás, které nemáte odvahu se do výroby domácí kosmetiky pustit, nebo právě začínáte.

 

Co budete potřebovat na 50 ml tělového krému:

30 g bambuckého másla: https://eshop.ekokoza.cz/cs/bambucke-maslo-bio-nerafinovane-natur.html

5 g brusinkového oleje: https://eshop.ekokoza.cz/cs/brusinkovy-olej.html

10 g růžového macerátu: https://www.purityvision.cz/produkt/purity-vision-bio-ruzovy-olej-100-ml

2 kapky vitamínu E: https://eshop.ekokoza.cz/cs/vitamin-e-prirodni.html

10 kapek esenciálního oleje růže z Damašku: https://eshop.ekokoza.cz/cs/ruze-dilution.html

3 kapky esenciálního oleje vanilka: https://www.aromakh.cz/exkluzivni-etericky-olej-vanilka.html

50ml skleněnou dózu na krém, pokud možno tmavší: https://eshop.ekokoza.cz/cs/50ml-skleneny-obal-na-krem-modry.html nebo: https://eshop.ekokoza.cz/cs/zeleny-skleneny-obal-50ml-s-mezivickem.html nebo zkuste zapátrat na Aukru.

 

kapučínkový šlehač

metličku

mističku na rozpouštění čokolády

malý hrnec na přípravu vodní lázně

digitální váhu

96% líh na dezinfekci

mrazák nebo alespoň pytlík mražené zeleniny

 

 

Příprava:

  1. Vydezinfikujte skleněnou dózu, metličku a mističku alkoholem.
  2. Odvažte si tuhá másla.
  3. Ve vodní lázni v mističce na roztápění čokolády si roztopte tuhá másla, sundejte z vodní lázně a pak k nim přidejte odvážené oleje.
  4. Přidejte vitamín E a esenciální oleje.
  5. Uložte na 5 minut do mrazáku nebo na 10 minut do lednice, případně ponořte do misky s ledem. Můžete také misku postavit na pytlík s mraženou zeleninou.
  6. Když bude emulze polotekutá, ponořte do ní kapučínkovač a začněte šlehat. Pokud už to nepůjde, protože bude krém tuhnout, použijte metličku. Krém vyšleháváme do konzistence šlehačky. Pozor, můžete i přešlehat, krém zhrudkovatí a pak byste jej museli znovu roztápět ve vodní lázni a začínat od začátku.
  7. Přeložte krém do dózy a označte.

 

 

Tip:

Růžový macerát můžete koupit nebo si jej můžete doma připravit. Návod na přípravu růžového macerátu naleznete například zde: http://www.wellnesslife.cz/magicke-bylinky-maceraty-z-bylin-luxusni-trezalkovy-olej/

 

 

Několik slov o použitém oleji:

Je možné vyšlehat krém i z čistě bambuckého másla, ale to je dost mastné a taky se poměrně pomalu vstřebává, a proto je lepší přidat olej, který se naopak vstřebává rychle. Já jsem v receptu použila olej brusinkový, ale stejně dobře bude fungovat jakýkoli jiný tekutý olej. Můžete použít třeba olej meruňkový, mandlový, hroznový, marulový, z pšeničných klíčků a podobně. Nevhodný parťák do tandemu by byl olej avokádový, kokosový a ricínový, protože ty už jsou dost mastné. O účincích brusinkového oleje na pleť si přečtete více zde: https://www.terra99.cz/prirodni-kosmeticke-oleje/nr-8-brusinkovy-olej. Já jej používám do všech přípravků, kam chci přidat silné antioxidanty. Pokud byste chtěli vyzkoušet šlehané máslo s jiným olejem, na terra 99 si ten správný určitě vyberete.

 

 

Informace o bambuckém másle:

Skvělý popis účinku, použití a původu bambuckého másla naleznete zde: https://www.purityvision.cz/produkt/purity-vision-fair-trade-bambucke-maslo-bio-120-ml-kosmetika. Pokud jste někdy pracovali s bambuckým máslem, určitě víte, že tenhle rostlinný tuk má velmi specifický odér. Voní trošku jako ořechy. Mně jeho vůně nevadí, ale pokud jej nechcete cítit ve svém krému, raději investujte do rafinovaného másla, které je trošku dražší, ale je bez vůně. Někdy jej prodejci označují jen značkou RAF. Rafinací sice přijdeme o některé schopnosti a účinky másla, ale pokud vám jde o dokonalou vůni krému, zvolte rafinované máslo.

 

Použití krému:

Trvanlivost krému je i rok, podle nejkratší trvanlivosti použitých ingrediencí, a nemusíme jej tudíž nijak konzervovat. Jak jsme si již vysvětlili v úvodu, jde o bezvodou kosmetiku.
Časem, jak prochází teplem, se jeho nadýchaná konzistence mění v máslovější, ale to nic neubírá na funkci. Všechny olejové a máslové výrobky je vhodné aplikovat na navlhčenou pokožku, kupříkladu hned po sprše. Díky tomu se rostlinné oleje a másla dostanou hlouběji do pokožky a vy jste méně umaštění.

 

K tomuto voňavému tělovému krému si připravte i krém na pleť Výživný šípkový zimní krém ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)