Zdravé vaření

Mungo dhál s lesní pažitkou

Na jaro bychom do svého jídelníčku měli přidávat divoké bylinky co nejvíc. Teď ještě roste medvědí česnek. Pokud víte kde, vyzkoušejte můj recept na pesto. Najdete jej zde: Pesto z medvědího česneku ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz). Také již roste divoká pažitka. Má vysoký obsah vitamínu C a spoustu zdraví prospěšných minerálů. My bydlíme pod lesem, tak si pro ni teď chodím do lesa jako do zahrádky. Přidávám ji do polévky, do pomazánek, na pečenou zeleninu… Dnes mám pro vás recept na mungo dhál, který moc chutnal manželovi, proto se o něj s vámi podělím. Chcete-li si přečíst, proč v lese vyhledat divoký šnytlík, jak pažitce říkaly naše babičky, najdete více například zde: Lesní pažitka neboli divoký šnytlík | Jíme Jinak (jimejinak.cz). Pokud tento web neznáte, trošku se tam porozhlédněte. Jeho autorka byla při změně našeho stravování jednou z mých inspirací.

 

Dhál je luštěninové jídlo z Indie. Jde o zdroj rostlinných bílkovin. Doplňuje se o rýži nebo chléb naan. Podává se se zeleninovým sabdží, což je příloha se zeleninou, kořením a bramborami. Pokud ještě mungo neznáte, tedy vězte, že to jsou malé zelené fazolky, které můžete konzumovat jak naklíčené, tak i tepelně upravené. Více o účincích naleznete zde: Fazole a klíčky Mungo – účinky na zdraví → Bylinkovo.cz. Já již o tom, jak je mungo ohromně zdravé, nebudu dál básnit, protože kromě toho, že je zdravé, je to i mňamka, tak to pojďte vyzkoušet.

 

Co budete potřebovat na mungo dhál:

 

ghí nebo olivový olej

1 hrnek mungo fazolí

majoránku

2 střední cibule

6 stroužků česneku

1 chilli pastu – já mám domácí od mamky, ale klidně použijte nahrubo drcené chilli papričky

koření garam masala

1 kostku zeleninového bujónu

2 bobkové listy

sůl

pepř

čerstvou lesní pažitku (pokud máte zahradní, tak ji samozřejmě použijte, jen má v porovnání s tou lesní menší obsah vitamínu C i ostatních prospěšných látek)

 

Co budete potřebovat na přílohy:

 

ghí nebo olivový olej

1/2 menší dýně Hokkaidó

1 červenou cibuli

korma kari koření – to moje je z Lidlu, ale klidně použijte svou oblíbenou kari směs

1 plechovku kokosového krému nebo 1 krabičku rýžové rostlinné smetany

šťávu z ½ pomeranče

čerstvý koriandr

sůl a pepř

jasmínovou rýži

 

Příprava mungo dhálu:

 

Propláchněte mungo fazolky a nechte je na noc namočené ve vodě. Ráno vodu vylejte a dejte vařit s bobkovým listem, majoránkou a zeleninovým bujónem. Doba vaření je 30–35 minut. Vypařenou vodu nedolévejte. Uvařené mungo fazolky by měly mít jen poloviční obsah původní vody. Nechceme vyrobit polévku, ale spíše kaši. Mezitím na malé pánvičce osmahněte na ghí česnek, cibuli a přidejte chilli a garam masalu koření. Jakmile koření zavoní, vše odstavte a přidejte k uvařeným mungo fazolkám. Dochuťte solí a pepřem. Až těsně před servírováním přimíchejte do teplého mungo dhálu nasekanou lesní pažitku. Nechceme zničit vitamín C vařením.

 

Příprava příloh:

 

Omyjte jasmínovou rýži a připravte ji způsobem, jak ji běžně připravujete. Já rýži peču v jánské misce v troubě. Přidám osolenou vodu 1 : 1 a na 200 °C ji peču 40 minut. Voda se vypaří a rýže je krásně nadýchaná. Nejhorší způsob přípravy rýže jsou varné pytlíky, protože tam vylijete všechny živiny spolu s vodou. Pečením v rýži vše zůstane.

Nakrájejte si cibuli na proužky a Hokkaidó i s kůží na kostičky velké 2 x 2 cm. Osmahněte cibulku na oleji nebo ghí a pak přidejte dýni. Po několika minutách přidejte koření. Až smažením koření zavoní po celé kuchyni, přidejte kokosový krém a přikryjte pokličkou. Nechte bublat 20 až 25 minut, dokud dýně nezměkne. Vypněte a přidejte šťávu z pomeranče a koriandr. Dnes již koriandr koupíte v květináči v každém supermarketu. Koriandr je skvělý pro podporu trávení. Proč jej pěstovat nebo si jej koupit si můžete přečíst například zde: Koriandr a účinky na zdraví → Bylinkovo.cz

A teď již přeji dobré chutnání.

Další důležitou jarní bylinkou, která je skvělá v kuchyni, je bršlice kozí noha. Připravovaný recept bude tedy bramboračka s hlívou a mladou bršlicí. Bramboračka s hlívou a bršlicí ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)