Bylinkové recepty,  Přírodní kosmetika

Sedmikráskový olej na dekolt a prsa

 

Minulý rok jsem si na jaro připravila sedmikrásko-fialkový macerát, který jsem pak používala v létě místo krému na pleť. Tento olejíček pleť krásně regeneruje a rozjasňuje. Letos mám již olejíček na pleť z mé kosmetické sady Královna holí, takže další nepotřebuji. Často však zapomínáme na péči o dekolt a prsa. Protože sedmikráska kromě rozjasnění pleť i nádherně vypne, připravíme si dnes olejíček na dekolt a prsa.

Všeobecné účinky sedmikrásky najdete hezky sepsané zde: Sedmikráska chudobka – co léčí, účinky na zdraví, použití, užívání, využití, pěstování – Bylinky pro všechny (bylinkyprovsechny.cz) nebo tady: Sedmikráska pečuje o maminky i děti – Holky bez silikonů – domácí kosmetika, suroviny, kurzy, recepty. (holkybezsilikonu.cz)

 

Co budete potřebovat na 3 olejíčky:

hrst sedmikrásek

90 ml mandlového oleje

vitamín E

3 x 30ml lahvičku s pipetou – ideálně tmavé sklo. Koupíte například zde: 30ml, hnědé sklo, čtvercový tvar s pipetou – Potřeby pro výrobu Ekokoza.cz

 

Můžete doplnit o:

Éterický olej z červeného jetele, kadidla, geránia, pomeranče, levandule, nebo pokud vám voní palmo-růžový esenciální olej, můžete použít i ten. Pro 3 pleťová séra použijte dohromady 15 kapek éterického oleje.

 

Příprava sedmikráskového oleje:

Pro výrobu macerátu existují dva způsoby:

  1. Ten první je pro trpělivé. Takže jdeme na to. Sedmikrásky sbíráme za suchého, slunečného počasí, nesmí být vlhké. Doporučuje se nechat sedmikrásky den zavadnout, aby macerát nechytil plíseň. Do vyvařené sklenice vložte sedmikrásky a zalijte je mandlovým olejem. Ani kousek sedmikrásky nesmí trčet nad hladinu. Postavte na okno na sluníčko a každý den protřepejte. Nechte macerovat 3 týdny. Sceďte přes plátýnko. Sedmikrásky příliš nemačkejte, pokud z nich vyteče moc vody, finální macerát vám může zplesnivět. Přidejte 3 kapky vitamínu E, který sérum zároveň konzervuje. Můžete přidat váš oblíbený esenciální olej nebo jeden z olejů, které jsem navrhla a které pomáhají vypínat pokožku. Na 3 séra stačí 15 kapek.
  2. A nyní recept pro méně trpělivé. Sklenici se sedmikráskami a olejem vložte do vodní lázně. Olej nesmí bublat. Budeme jej pouze zahřívat. Ve vodní lázni zahříváme půl hodiny na 60 stupňů. Poté necháme vychladnout, zavíčkujeme a necháme stát na slunci za oknem jeden týden. Denně protřepáváme. Přefiltrujeme, plníme do vyvařených tmavých lahviček a uchováme v chladu. Používáme na dekolt a prsa místo pleťového krému, stačí rozetřít několik kapek. Bylinné oleje na pleť jsem začala používat podle receptů od Evky Francové – kuchařky ze Svatojánu. Před léty jsem byla překvapená, jak je tento druh kosmetiky účinný. Dnes jsem nadšenou propagátorkou😊. Tak to pojďte vyzkoušet na vlastní pleti.

Pokud si chcete doma vyrábět další přírodní kosmetiku, zkuste třeba tento recept: Výživný šípkový zimní krém ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)