Zdravé vaření

Šťovíková polévka

 

Tuto jarní polévku dělávaly naše babičky. Na louce si nasbíraly šťovík kyselý, který má velký obsah vitaminu C a pomáhá po zimě odvodnit a detoxikovat náš organismus. Mně chutná v pomazánkách, omáčkách a vždy přihodím několik lístků do míchaného salátu. Velice osvěžující je i šťovíková limonáda s citronem a medem. Dnes mám pro vás recept na šťovíkovou polévku a pod receptem informace o šťovíku.

 

Co budete potřebovat na šťovíkovou polévku:

ghí nebo olivový olej

1 velkou cibuli

5 ks brambor

bobkový list

zeleninový bujón

kokosovou smetanu z Lidlu nebo kokosový krém

misku šťovíku – kolik se vám podaří najít na louce nebo vypěstovat na zahrádce

1 lžičku koření garam masala, pokud nemáte, tak ½ lžičky muškátového oříšku

4 vajíčka

můžete přidat mrazený hrášek

pažitku nebo mladou cibulku na zdobení

jablečný ocet

2 lžíce bramborového škrobu

sůl

pepř

 

Příprava:

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájené brambory a koření a míchejte minutu, než se vám koření rozvoní po kuchyni. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte bujón, poté bobkový list. Až budou brambory měkké, přidejte šťovík, hrášek a smetanu nebo kokosový krém. Šťovík necháme pouze zavadnout, nevaříme jej dlouze, aby neztratil mnoho vitaminů. Pokud máte svou polévku rádi hustější, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v trošce vody. Dochucujeme solí, pepřem a jablečným octem. Zdobíme vajíčkem rozkrojeným na čtvrtky a pažitkou.

Možnosti:

Naše domácnost je bezlepková a bezlaktózová. Na tato odlehčená jídla jsme zvyklí a preferujeme je. Pokud však milujete klasickou smetanu a polévky zahušťujete klasickou zásmažkou z mouky, dolaďte samozřejmě recept tak, jak jídlo chutná vám. Já budu ráda, když se pokusíte zařadit do svého jídelníčku šťovík. A teď již dobrou chuť.

Několik slov o šťovíku a proč jej jít hledat nebo zasadit:

Já pro šťovík na louku už nechodím. Zasadila jsem si celé políčko na zahrádku. Jako šťovíkový truhlík jsem použila staré pískoviště po dceři. Šťovík si můžete koupit jako rostlinku nebo vypěstovat ze semínka. Já mám zasazený šťovík krvavý, jehož lístky vypadají dekorativně v salátech. Jako rostlinku koupíte třeba zde: Šťovík krvavý ‚Red Stripe‘ – Rumex sanguinea ‚Red Stripe‘ | Zahradnictví FLOS (zahradnictvi-flos.cz). Jako semínka zde: Šťovík krvavý – prodej semen šťovíku – kvalitní osivo (osiva-semena.cz). Až začne růst, ulamujte mu stonky s květenstvím, podpoříte tak tvorbu nových lístků. Něco víc o šťovíku a jeho účincích na naše zdraví najdete například zde: Šťovík a jeho zdravotní výhody | Nejhodnotnější léčivá rostlina (detoxikace-organismu.info)