Zelená lékárna

Netřesková mast na popálenou kůži

 

Netřesková mast je další stálicí v naší domácí zelené lékárně. Je skvělá na puchýřky od kopřivy, na spáleniny od sluníčka, na modřiny nebo na malé odřeniny. Netřesk obsahuje stejné látky jako aloe a na zahrádce si jej dopěstujete snadno. Můj manžel jej má rád, a tak mu dcera vždy někde koupí nějaký nový kultivar. Na jednom suchém místečku na zahradě, kde se nedokáže uchytit nic jiného, je netřesků již asi 15 druhů. Jestliže máte jen terasu nebo balkon, jsou z nich krásné dekorace, pokud smícháte víc druhů do zajímavé nádoby. Koukněte na obrázky, je na nich taková hlava plná netřesku. Trošku se nám již loupe, ale i tak je krásná.

Já netřesk přidávám i do smoothie. Chcete-li načerpat inspiraci na jeho využití nebo se dovědět víc o účincích, podívejte se třeba sem: Netřesk střešní, skalní růže – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování – Bylinky pro všechny (bylinkyprovsechny.cz) nebo sem: Naložte lístky netřesku do medu a získáte mimořádný lék na… | iReceptář.cz (ireceptar.cz)

 

Co budete potřebovat na netřeskovou mast:

 

50ml skleněnou dózu

malý hrneček a misku na roztápění čokolády

pláténko nebo sítko

kuchyňskou váhu

 

10 spodních větších listů netřesku

20 ml oleje z hroznových jadérek

20 ml olivového oleje lisovaného za studena

6 g kakaového másla

4 g včelího vosku

5 kapek levandulového éterického oleje

 

Příprava:

  1. Z několika rostlin otrháme spodní lístky a nakrájíme je na proužky.
  2. Kousky netřesku dáme do misky na roztápění čokolády a k němu navážíme oleje.
  3. Vložíme do vodní lázně na 20 minut při nižší teplotě, aby olej nebublal.
  4. Netřesk scedíme a olej vrátíme zpátky do misky. Na lístky v sítku moc netlačíme. Nesnažíme se z nich vyždímat šťávu. Pokud se vám do masti dostane mnoho šťávy z netřesku, začne mast po čase ve spodní části plesnivět. Proto chceme jen olej. Přidáme vosk a máslo.
  5. Roztopíme ve vodní lázni v oleji máslo a vosk. Odstavíme z plamene a přidáme levandulový olej.
  6. Naplníme mastí kelímek a necháme otevřené tuhnout. Pak zavíčkujeme, označíme a uchováváme v lednici.

 

Mast z netřesku spotřebujeme obvykle nejdříve, a to hlavně na modřiny. A to máme doma holku… Proto už při přípravě tohoto receptu násobím množství ingrediencí pěti. 2 skleničky si nechám a zbytek jsou dárky pro kamarádky a rodinu.

Pokud chcete vyzkoušet další recept z mojí zelené lékárny, zkuste skvělou tymiánovou mast: Tymiánová mast na nachlazení ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)