Zdravé vaření

Chřest zapečený se šunkou a kozím sýrem

 

Začíná poměrně krátká sezona chřestu. Mám pro vás několik pádných důvodů, proč ji tento rok využít a něco dobrého si z něj uvařit. Věděli jste, že kromě toho, že je to málo kalorická delikatesa, je chřest i léčivka? Chřest je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Působí jako diuretikum, tedy tělo odvodňuje a čistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest. Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět. Výčet příznivých účinků zde zdaleka nekončí, takže pokud si na něj chcete víc posvítit, přehledný soupis blahodárných účinků najdete zde: https://cs.medlicker.com/1428-chrest. Pokud chřest chcete i pěstovat, je zajímavý článek zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/2011-chrest-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani.

Dnes mám pro vás rychlý a snadný recept na chřest zapečený s kozím sýrem, který můžete naservírovat i návštěvě. Já jej v různých obměnách tento rok připravila už 4krát.

 

Jak vybrat čerstvý chřest a jak jej správně čistit:

Při koupi chřestu se zaměřte především na jeho čerstvost. Pokud je pružný a při jeho ohýbání máte pocit, že pukne, vybrali jste správně. Všímejte si i stonků ve spodní části řezu. Pokud začínají hnít nebo plesnivět, chřest byl skladován příliš dlouho. Do chladničky chřest odkládejte zabalený do vlhké utěrky a spotřebujte jej maximálně do tří dnů. Chřest čistěte shora dolů kromě hlavičky. Dřevnatý, starší chřest očistěte obzvlášť důkladně, jinak bude chutnat hořce.

 

Co budete potřebovat na chřest zapečený se šunkou a kozím sýrem:

1 svazek zeleného chřestu

100 g šunky (parmské, schwarzwaldské… já měla doma dětskou)

100 g kozího sýru

olivový olej

citronovou šťávu

sůl

mletý černý pepř

majonézu na podávání

 

Příprava:

  1. Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné jej oškrábat.
  2. Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile je uvařený, opláchneme ho studenou vodou a necháme ho okapat.
  3. Chřest pokapeme citronovou šťávou a výhonky přelomíme na půlky. Po 2 výhoncích (tedy 4 půlky) jej zabalíme do šunky a naskládáme do zapékací misky.
  4. Posypeme na kostičky nakrájeným kozím sýrem. Ochutíme solí, pepřem a podlijeme olivovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
  5. Chřest podáváme s majonézou. Já jsem k němu opekla růžové brambory ve slupce s rozmarýnem.

 

 

Pokud chcete vyzkoušet další z mých receptů na lehkou večeři, zkuste třeba: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/buddha-bowl-buddhova-miska/