Šalvějový sirup s kardamomem
Pokud byste byla bylinka, která byste byla? Já bych byla určitě šalvěj. Hořká, ale léčivá. Když v pohádce Dívka na koštěti Saxána sháněla odvar z babského ucha, věděli jste, že jde o šalvěj? Tento odvar jí pomohl osvobodit se od kouzelné moci a umožnil jí žít mezi lidmi. Šalvěj se hojně vyskytuje v našich pohádkách a také různě po světě je s ní spojeno mnoho pověstí a legend. Ona je ta mocná čarodějka. Když se seznámíte s jejími léčebnými účinky, zjistíte, že léčí skoro všechno. Pokud vás zajímá, s čím vám může šalvěj pomoct, tak koukněte sem: https://www.bylinky21.eu/herbar/salvej-a-jeho-ucinky. Teď zrovna kvete. Její lístky suším do směsi na kašel a z květů dělám úžasně voňavý sirup. Miluji květové sirupy dotvořené nějakým výrazným kořením. Na tento sirup jsem včera použila kardamom. Účinky šalvěje a kardamomu se skvěle doplňují. Víc o kardamomu najdete zde: https://www.bylinky21.eu/herbar/kardamom-a-jeho-ucinky-kardamon. Ajurvéda o tomto koření říká, že klidní mysl. Po horkém letním dni neexistuje nic lepšího než si navečer připravit nápoj se šalvějovým sirupem, ledem a nakrájeným citronem nebo jahodami. Tak si jej dnes připravte spolu se mnou.
Co budete na šalvějový sirup potřebovat:
menší košík šalvějových květů
3 l převařené vychlazené vody
1 oloupaný nakrájený citron zbavený semínek
10 tobolek kardamomu
2 kg krystalového cukru
3 lžíce kyseliny citronové
Příprava:
- Převařte vodu a nechte vychladnout. Pokud byste ještě horkou vodu nalili na květy, sirup ztratí narůžovělou barvu. Pokud vám tedy jde i o tu barvičku, nespěchejte.
- Já měla květy plné mravenců, takže jsem je otrhané v košíku postavila na hodinu na trávník, aby mravenci vylezli, a poslední opozdilce pak ještě vytřepávala.
- Květy omyjte a nechte okapat. Vložte je do velkého hrnce a přidejte kardamom a nakrájený citron. Semínka z citronu vyberte. Přidávají nahořklou chuť, kterou tam nechceme.
- Zalijte vychlazenou vodou, přikryjte pokličkou a na 24 hodin nechte v chladu někde na zemi macerovat. Já použila podlahu v koupelně.
- Následující den bylinky, koření a citron sceďte a do sirupu přidejte cukr.
- Pomalu vařte, aby sirup nezačal bublat. Veškerou pěnu trpělivě sbírejte. Vyplavují se drobné nečistoty a sirup vám tak déle vydrží.
- Přidejte kyselinu citronovou a horký sirup přelijte do vyčištěných, vysterilizovaných lahví.
- Sirup označte.
- Protože jsme přidali méně cukru, než se obvykle dává při procesu konzervace sirupu, je lepší sirup po otevření uchovávat v lednici a spotřebovat do měsíce. Já si vždy 2 sirupy nechám a zbytek rozdám. V hezké lahvi a s pěknou etiketou je to ideální dárek.
Pokud vás baví výroba domácích sirupů, zkuste můj další recept na chutný netradiční sirup: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/01/26/rybizovo-levandulovy-sirup/