Bylinkové recepty

Malinový ocet s estragonem

 

Bylinky se dají konzervovat různým způsobem. Sušit, nakládat do soli, do octu, do oleje… Když připravujete bylinkový olej, potřebujete macerovat bylinky sušené, jinak by vám olej zplesnivěl. Na aromatický salátový ocet můžete použít bylinky čerstvé. Recept na tenhle ocet vám možná připadá jako zvláštní kombinace, ale vězte, že je to ten nejlepší ocet na letní saláty. Takže jdeme na to:

 

Co budete potřebovat na malinovo-estragonový ocet: 

0,5l skleněnou láhev

jablečný kvasný ocet (ten můj je z Lidlu)

10 kusů starého černého koření

½ lžičky hořčičných semínek

10 ks zralých malin

2 snítky čerstvého estragonu

 

Příprava:

Koření, maliny, bylinky a ocet vložte do čisté láhve a nechte 3 týdny macerovat. Vše můžete pak nechat naložené v octu. Pokud nechcete, aby vám všechny přísady překážely při dávkování na saláty, přefiltrujte. V hezké lahvičce s ručně malovanou etiketou je tento ocet originálním dárkem.

 

O estragonu:

Estragon je jedna z mých oblíbených zahradních bylinek na vaření. Je skvělý například ke krůtímu masu. Zítra budu tenhle recept připravovat, tak pro vás všechno zkusím nafotit a sepsat. Estragon léčí hlavně poruchy trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Francouzi jej nazývají králem koření. Víc o estragonu a jeho účincích najdete zde: https://www.bylinky21.eu/blog-o-zdravem-zivotnim-stylu/estragon-a-jeho-lecive-ucinky.

Pokud jej chcete pěstovat, musím upozornit, že jde o velice nenáročnou rostlinku. Vyžaduje suché a slunečné místečko. Jedná se o trvalku. Jestliže nechcete estragon pěstovat ze semínka, koupíte jej například zde: https://www.zahradnictvi-flos.cz/artemisia-dracunculus-pfefferkorn-pelynek-estragon-pfefferkorn.html

Chcete vyzkoušet další z mých bylinkových receptů? Co třeba konzervaci bylinek v soli aneb chutná bylinná sůl na vaření? Najdete zde: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/14/sul-se-susenymi-rajcaty-a-bazalkou/.