Zdravá domácnost

Eviččin recept na čištění oken

Dlouho jsem zvažovala, zda přidat novou rubriku na blog. Byla to právě kamarádka Evka, která mi říkala, že už je tam skoro všechno a chybí už jen příspěvek o slepičkách. Jsem introvert a rozhodnutí sdílet svůj život v prostředí online pro mě bylo těžké. Ale když už jsem se tak rozhodla, nechci nic upravovat ve víře, že to někomu pomůže, někoho povzbudí, inspiruje.

A teď tedy několik slov k nové rubrice. Když ještě manžel nevěděl, že má celiakii – alergii na lepek, tak včetně těch všech diagnóz a syndromů, co mu naše západní medicína přilípla, byla nevyléčitelná lupénka jedna z nich. Přestal jíst lepek a nevyléčitelná lupénka odešla, jako by nikdy neexistovala. Ještě předtím, než jsme se ke správné diagnóze dopracovali, vyhodila jsem kvůli němu z domu veškerou chemii na čištění domácnosti a praní. Zjistila jsem, že skoro na vše stačí ocet, kyselina citronová a soda bikarbona. Levné a mega účinné prostředky jsem si vyráběla doma sama. Což bylo i finančně výhodné vzhledem k tomu, že jsem byla na mateřské dovolené a hlavní příjem v domácnosti ležel nemocný v posteli.

A právě o ty recepty, z nichž jsem byla nadšená nejen díky ceně, ale hlavně pro jejich skvělé výsledky, se s vámi nyní chci podělit v rubrice Zdravá domácnost.

Uf, to tedy byl ale úvod k jednoduchému receptu! Takže za suprový návod na nejrychlejší, nejlevnější a nejlepší recept na čištění oken děkuji kámošce Evce, která je chytrý blíženec. Pokud nějakého znáte, tak víte, že rad a zlepšováků mají plný rukáv. Jdeme na to:

 

Na perfektně vyčištěná okna bez šmouh budete potřebovat:

1 dl octa

2 litry horké vody

stěrku na okna

švédskou utěrku

nic víc

 

Postup:

Do horké vody nalijte ocet a utěrkou umyjte okno. Ocet rozpustí všechny nečistoty. Stěrkou přebytečnou vodu setřete. To je celé. Já jsem takhle za chvilinku umyla všechna okna a nadšena rychlým výsledkem se nabídla, že takhle umyji okna i taťkovi v domě. Vyzkoušejte a dejte vědět, zda máte lepší recept, nebo jste byly spokojené s tímhle.