Bylinkové recepty

Kapucínkový ocet

 

Mám pro vás další letní dáreček pro mamku nebo kámošku a tím je Kapucínkový ocet. Kapucínka je lidový název pro lichořeřišnici větší. Jelikož je lichořeřišnice zřejmě to nejtěžší české slovo na výslovnost, nazývám tuto mocnou rostlinku stejně jako naše babičky – kapucínka. To slovo mi připadá vlídnější a vhodnější pro tak krásnou a užitečnou kytičku. V minulosti nechyběla v žádné zahrádce. My jsme na ni trošku pozapomněli a je to obrovská škoda. Je nádherná i jako kytička a je celá jedlá. Mladé lístky nasekejte do salátků a kytičkami ozdobte dort nebo polévku. Na pěstování je nenáročná a hodně plodí – i lístky i květy. Teď tedy nejdříve onen recept a pak několik slov k účinkům.

 

Co budete potřebovat na Kapucínkový ocet:

skleněnou láhev 0,5 l

vinný kvasný ocet Bzenecký ocet | Košík.cz (kosik.cz) nebo De Nigris Vinný ocet z bílého vína 1 000 ml – Tesco Potraviny (itesco.cz)

10 kusů starého černého koření

5 kusů nového černého koření

½ lžičky hořčičných semínek

8–10 květů kapucínky + 2–4 listy kapucínky

2 bobkové listy čerstvé nebo sušené

 

Příprava:

Koření, bylinky a ocet vložte do čisté láhve a nechte 3 týdny macerovat. Vše můžete pak nechat naložené v octu, anebo pokud nechcete, aby vám bylinky překážely při dávkování na saláty, tak přefiltrujte. V hezké lahvičce s ručně malovanou etiketou je tento ocet originálním dárkem.

 

O kapucínce neboli lichořeřišnici:

Kapucínka k nám přicestovala z Jižní Ameriky a jako lék na různé infekce ji používali již staří Inkové. Má antibiotické, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Podává se během chřipky, nachlazení, při bolestech v krku i při zánětech dýchací soustavy. Je účinná i při zánětu močových cest. Pokud se k ní toto léto dostanete, připravte si i tinkturu. Ta prodávaná v obchodech je dost drahá a vy si ji můžete vyrobit snadno a levně. Recept na tinkturu a také recept na nakládaná poupátka à la kapary najdete zde: Lichořeřišnice a její vlastnosti, léčba i použití | Zajímavosti (herbavis.cz). Já tinkturu připravuji každý rok, a jakmile mě začne škrábat v krku, tak po ní sáhnu. Více o účincích najdete zde: Lichořeřišnice větší (Tropoeolum majus) – Herbal-store.cz nebo taky zde: Lichořeřišnice – účinky, vliv na lidské zdraví, využití, sběr, pěstování – Bylinky pro všechny (bylinkyprovsechny.cz). Hodně jsou vychvalované její účinky, pokud ji použijete jako oplach na vlasy. Působí proti lupům a vypadávání vlasů. Tento oplach jsem ještě nevyzkoušela. Já si připravuji rozmarýnovo-octový oplach na vlasy, který miluji, ale k tomu dodám recept zase příště.

Chcete vyzkoušet další z mých bylinkových octů? Co třeba ten malinový s estragonem? Malinový ocet s estragonem ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)