Zdravé vaření

Těstoviny s grilovanou zeleninou a bazalkovým pestem

 

Tohle je další z receptů, který vařila k večeři moje dcera Kája a neteř Beátka. Dnes si holky z knížky Lahodně s Ellou vybraly recept na těstoviny s pestem. Ellu jsem objevila, když jsem se snažila manželovy zdravotní problémy řešit změnou jídla. Do té doby jsem si myslela, že zdravé zeleninové jídlo se vaří dlouho. Ella, která se sama vyléčila změnou jídla z nevyléčitelné nemoci, mě přesvědčila, že zdravé vaření může být snadné, rychlé, chutné. Ella Woodwardová začala s blogem ve dvaceti letech. Dnes je autorkou asi deseti knih, má vlastní produktovou řadu a veganskou restauraci v Londýně. Její recepty jsou jak léčivé, tak i chutné. Její stránka je zde: https://deliciouslyella.com/. Její knihy, které byly přeložené do češtiny, můžete zakoupit zde: https://www.luxor.cz/author/ella-woodward-au004077. Pokud máte zdravotní problémy a zvažujete léčení jídlem, tuto autorku vřele doporučuji.

Co budete potřebovat na těstoviny s pestem podle Elly (4 porce):

 

1 hrnek para ořechů 120 g – Kája dala vlašské ořechy, protože para ořechy jsme doma neměli

½ hrnku piniových oříšku 50 g – Kája použila slunečnicová semínka

1 ½ avokáda

2 velké hrnky rukoly

1 velkou hrst lístků čerstvé bazalky 30 g

šťáva z 1 ½ citronu

8 lžic olivového oleje do pesta plus trochu na restovaní cuket a brokolice

500 g těstovin penne (můžete vyzkoušet i bezlepkové kukuřičné)

2 cukety

1 hlávku brokolice

1 ½ hrnku hrášku 225 g

sůl a pepř

 

Příprava:

 

  1. Ořechy a semínka vložíme do kuchyňského robota a mixujeme asi minutu, pokud se nerozemelou. Pak přidáme avokádo, rukolu, listy bazalky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Znovu mixujeme, pokud se nevytvoří jemné a krémové pesto.
  2. Uvaříme těstoviny.
  3. Zatímco se těstoviny vaří, nakrájíme cuketu na tenké plátky a brokolici na malé kousky, dáme na pánev, zakápneme olivovým olejem a přidáme sůl a pepř. Restujeme 5–7 minut, dokud není zelenina zcela hotová.
  4. Poté vložíme hrášek do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a scedíme.
  5. Když jsou těstoviny hotové, smícháme s pestem, hráškem a orestovanou zeleninou.

 

A já opět jako vděčný strávník jen potvrdím, že jídlo bylo hříšně dobré. Koukněte na Ellu a její knížky. Seženete je i levněji použité v knihobotu. Já osobně miluji, když věci dostanou druhou šanci. Pokud máte děti, které se zajímají o vaření, mohu vřele doporučit. Tyto knížky jsou velice vhodné pro začátečníky. V knížce je i spousta zdravého mlsání, takže je to zaručeně zaujme. 😊