Přírodní kosmetika

Kopřivovo-rozmarýnový šampuk

 

Slíbila jsem vám recept na jednoduchý šampuk, a protože sliby se mají plnit, tak zde je. Zjednodušeně řečeno, šampuk je bezvodá forma šamponu. Základ tvoří tenzidy – povrchově aktivní látky, které se starají o rozpouštění a odstraňování nečistot. V tomto případě jsem použila sodný coco sulfát, který krásně pění, výborně čistí a je jemný k povrchu vlasu. Velkým plusem šampuků je možnost do receptury začlenit vysoké procento bylinek, pečujících látek, jako jsou jíly nebo výživové oleje, jež při mytí o vaše vlasy zároveň pečují, aniž by vlasy byly po umytí mastné. Moje vlasy po umytí s tímto šampukem již nepotřebovaly díky použitým olejům žádný kondicionér.

 

Co budete potřebovat na 40g šampuk:

Fáze 1

25 gramů SCS (sodium coco sulfate)

4 gramy babassu oleje

2 gramy bambuckého másla

1 g kakaového másla

2 gramy kopřivového prášku

5 gramů rozmarýnového hydrolátu

Fáze 2

0,5 gramu rýžového  nebo pšeničného proteinu

0,5 gramu panthenolu provitamín B5

10 kapek rozmarýnového esenciálního oleje

 

Všechny ingredience by měly mít na skladě v e-shopu ekokoza.cz.

 

Postup:

 

Fáze 1:
Coco sulfát v misce rozehřejeme ve vodní lázni spolu s olejem, másly, kopřivovým práškem a hydrolátem. Zahříváme maximálně na 70 °C a současně mícháme. Zhruba po 1-2 minutách vznikne lepivá, tuhá pasta, kterou necháme mírně zchladnout. SCS se nerozpustí. Perličky zůstanou celé.

Fáze 2:

Přidáme esenciální olej, vitamín a rýžový protein, promícháme. Natlačíme prsty do formičky.

Fáze 3: Na 20 minut dáme ztuhnout do mrazáku, vyklopíme a necháme volně sušit 48 hodin.

 

Použití:

Mokré vlasy několikrát přejeďte šampukem. Začne se tvořit hustá pěna, kterou promasírujte celou hlavu. Poté spláchněte a pokračujte další péčí. Šampuk nechte volně oschnout. Tato velikost šampuku, který se může zdát malý, mi vydržel téměř 3 měsíce.

 

Pokud vás zaujalo tvoření vlastní kosmetiky, tak co třeba vyzkoušet namíchat si krém? Recept nejdete zde: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/01/26/vyzivny-sipkovy-zimni-krem-pro-zralou-plet-40-aneb-krem-pro-lujzu/