Zdravé vaření

Pesto z kapucínky neboli lichořeřišnice

 

Dostala jsem od kamarádky tašku plnou kapucínky, a mám tedy o program na večer postaráno. Jedno z nejlepších pest je právě to kapucínkové. I když je kapucínka kořenitá, výsledné pesto je jemné a chutná i dětem. Je to proto, že obsahuje jednu tajnou ingredienci, kterou hned v receptu objevíte. O kapucínce a důvodech, proč ji pěstovat nebo jíst, jsem již psala, ale pokud ji někdo neznáte, koukněte na její účinky třeba sem: https://www.cestabylin.cz/bylinky/lichorerisnice-a-jeji-ucinky/

 

Co budete potřebovat:

300 g čerstvých listů i květů lichořeřišnice

2 malé lžičky mořské soli

2 lžičky koření garam masala

4 stroužky česneku

pepř dle chuti

100 g mletých nebo najemno nasekaných vlašských ořechů

100 g strouhaného sýru parmezán

450 ml olivového oleje

100 g namočených rozinek

 

Příprava:

1.Listy dejte do sítka a pod tekoucí vodou je důkladně umyjte a nechte osušit, například na utěrce. Suché listy vložte do vysoké nádoby, ve které je ručním mixérem rozmixujte. Pokud máte klasický mixér, listy vložte do něj. Mně lépe fungoval ruční mixér. Celkové mixování bylo mnohem rychlejší, než když jsem se pokoušela listy přidávat do klasického mixéru po malých dávkách.

2. Do nádoby k listům přidejte sůl,  koření, česnek, olivový olej, ořechy, rozinky a pepř. Podle potřeby přidejte další olivový olej tak, aby pesto nebylo příliš husté. Na závěr přimíchejte do pesta sýr.

3. Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelné skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo v plastové misce. V tomto případě pesto na závěr olejem nepřelévejte.

Pokud máte kapucínky celou tašku jako já, je to zhruba 600 g. Celkové množství pouze vynásobte dvěma. Z celé tašky vyrobíte přibližně 8–10 sklenic pesta. Můžete se tak podělit s rodinou a kamarády.