Zdravé vaření

Domácí müsli tyčinky

 

Pokud máte děti školou povinné, tak tento recept doceníte, protože zdravé svačinky vám vydrží na celý týden. Pokud svačinky pro děti neřešíte, jsou tyčinky skvělé taky na výlet nebo třeba ke kávě. Domácí müsli tyčinky jsou napěchované energií a musím upozornit, že závislost vzniká již po první tyčince. Nabídnu vám tři různé varianty. Připraví se velice rychle, zhruba za 1,5 hodiny zvládnete připravit všechny tři druhy.

 

Co budete potřebovat:

 

Švestkovo-maková varianta pro milovníky švestek

½ šálku máku nemletého

1 šálek jablečného pyré

½ šálku tekutého medu

2 šálky ovesných vloček

100 g dýňových semínek

120 g nasekaných vlašských ořechů

1 lžíce skořice

200 g sušených švestek

 

Meruňkovo-kokosová varianta pro ty, co mají rádi sladké

½ šálku kokosu

1 šálek jablečného pyré

½ šálku javorového sirupu

2 šálky ovesných vloček

100 g slunečnicových semínek

120 g nasekaných kešu oříšků

1 lžíce skořice

200 g sušených meruněk

 

Brusinková varianta pro ty, co to mají rádi kyselejší

½ šálku chia semínek

1 šálek jablečného pyré

½ šálku agáve sirupu

2 šálky ovesných vloček

100 g sezamových semínek

120 g nasekaných lískových oříšků

1 lžíce skořice

200 g sušených brusinek

 

Příprava:

 

  1. Pokud máte domácí jablečné pyré, tak šup tam s ním. Pokud máte kupované, tak taky fajn. Pokud doma nemáte žádné a máte jablka, pyré si snadno vyrobíte ze dvou velkých jablek, která svaříte s trochou vody a se skořicí a pak rozmixujete.
  2. Pyré dejte do velké míchací misky a přidejte med nebo sirup.
  3. Do mokré směsi přisypte veškeré suché ingredience (ořechy a sušené ovoce nasekejte na drobno) a pořádně promíchejte.
  4. Přichystejte si menší plech na pečení. Můj má 35 x 30 cm. Vyložte jej pečicím papírem a směs rovnoměrně rozprostřete. Výška buchty by měla být 1,3 – 1,5 cm.
  5. Směs se musí pořádně upěchovat, aby se tyčinky nerozpadaly. Můžete použít hrneček s plochým dnem nebo třeba víčko od zavařovací sklenice. Prostě po povrchu jezděte, až bude úplně hladký.
  6. Vložte do trouby na 170 °C na 25 minut.
  7. Hotovou ovesnou buchtu vyndejte a nechte vychladnout.
  8. Teď přijde na řadu jeden trik. Buchtu vložíme na hodinu do mrazáku a krájíme ji až pak.
  9. Ostrým nožem nakrájíme na tyčinky. Já ty moje krájím na 3 x 7 cm, ale v podstatě záleží na tom, jak máte velký plech, aby vám v řadě vyšly čtyři stejné kousky.
  10. Tyčinky můžete zabalit do potravinářské fólie každou zvlášť, aby byly připravené na cesty. Já je dávám do většího svačinkového boxu nebalené do lednice a pak vždy čtyři připravím Káje do krabičky do školy.

Moje oblíbená varianta je s medem, vlašskými ořechy a se švestkami, což je vzhledem k mému původu jasné. Prostě Kopanice. Káje chutná víc meruňkovo-kokosová a manžel má rád brusinkovou. Zkrátka každému, co jeho jest. Dle mé zkušenosti je úplně jedno, kolik jich umícháte, do čtyř dnů jsou prostě pryč. Každý tvrdíme, že jsme jich měli nejvíc tak pět. Zřejmě na ně chodí i kočka… Tak přeju zdravé mlsání.