Bylinkové recepty

Čajová směs Devítikvítko

 

V průběhu celého léta suším doma bylinky. Plechy jsou všude. Na konci léta pak míchám různé čajové směsi. Ranní nakopávací čaj, Čaj na dobrou noc, Čaj pro klidnou mysl… nejraději mám však směs Devítikvítko. Je to takový ženský čajík, ale chutná i dětem. Pokud chcete vědět, k čemu se používá, tedy vězte, že podporuje radost ze života.:-) Já nemám ráda zimu. Vždy ji protrpím a v březnu už jsem z toho šera a pošmourna úplně na dně. A tak si už teď, když ještě máme sluníčka dost, plánuji malé radosti. Jednou z těch malých radostí je Devítikvítko s medem, čaj, který mi vždy připomene, že moje milované kytičky už za chvilinku začnou vystrkovat hlavičky ze země.

 

Co budete potřebovat na čajovou směs Devítikvítko:

1 hrnek sušené levandule

1 hrnek sušené růže

1 hrnek sušených fialek

1 hrnek sušeného měsíčku

1 hrnek sušeného heřmánku

1 hrnek sušeného červeného jetele

1 hrnek sušené chrpy

1 hrnek sušené mařinky vonné

1 hrnek sušených sedmikrásek

 

Příprava:

  1. Pokud vám nějaká bylinka chybí, zapátrejte u bylinkářů nebo na nějakém e-shopu. V Čechách koupíte kvalitní bylinky za dobrý peníz. Krásně usušené bylinky mají například zde: https://www.bylinydlouha.cz/sortiment/byliny/
  2. Veškeré bylinky nasypte do velké misky a rukou pečlivě promíchejte.
  3. Pokud máte větší stonky u kvítku, například u mařinky, postříhejte je na menší kousky nůžkami.
  4. Směsi naplňte do plechovek nebo sklenic a označte. Hotová směs, pokud je z kvalitně usušených bylinek, nádherně voní a je krásně barevná.
  5. Můžete si takto vytvořit originální voňavý dárek na Vánoce. Můžete děti nechat nakreslit etikety nebo si je vytvořit v počítači, například v programu Canva. Jde o bezplatný online grafický nástroj, jehož použití je vcelku intuitivní.