Zdravé vaření

Korejské kimchi proti chřipce

 

Pokud byste se zeptali Korejce na tajný recept na korejskou dlouhověkost, určitě vám poví, že je to jejich kimchi. Jde o kysanou zeleninu, něco jako naše kyselé zelí, jen jejich varianta je o trošku víc pikantní. Každá rodina má svůj vlastní recept. Vy můžete pro začátek vyzkoušet ten co chutná nám a pak si jej postupně vylepšovat dle vlastních preferencí. Kimchi je skvělé pro posílení vaší imunity, což se teď v chřipkovém období určitě hodí. Kombinace čili, zázvor, česnek a laktobacily z mléčného kvašení je to co vaše bříško docení.

 

Co budete potřebovat na kimchi:

1 hlávku pekingského zelí

1 bílou ředkev daikon nastrouhanou na hrubo

1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na zhruba třícentimetrové kousky

1 cibuli nakrájenou na nudličky (mně v tomto receptu chutná šalotka)

1 mrkev nakrájenou na tenké nudličky

1 střední jablko nastrouhané na hrubo

6 lžic soli na nasolení

 

Dochucení:

1 lžíce mořské soli

2 lžíce drceného chilli (já chci, aby to baštila i dcera, proto jsem použila 5 beraních rohů – čerstvých papriček, které jsou jemnější)

4 stroužky drceného česneku

1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

1 lžíce medu

3 lžíce rybí omáčky

 

1 tobolka laktobacilů

 

1 malý 1,5l kvašáček. Pokud nemáte, lze jej koupit například na Fleru: https://www.fler.cz/zbozi/kvasacek-lucni-12646359 nebo https://www.fler.cz/zbozi/kvasak-s-pampeliskou-1-5-litr-4927856 nebo https://www.fler.cz/zbozi/stredni-kameninovy-kvasak-na-domaci-pripravu-1-5l-3606001.

 

Příprava:

 

  1. Hlávku zelí podélně rozkrojte, oddělte listy a nakrájejte je na přibližně 5 cm dlouhé kousky. Důležité je nasolení zelí, aby zkřehlo. Nasolené zelí nechte stát nejméně hodinu. Můžete nechat stát v lednici i přes noc. Zelí následně propláchněte ve vodní lázni. Ochutnejte jej, mělo by být jen lehce slané. Sůl je obsažena i v dochucovací pastě, tak ať zelí nepřesolíte.
  2. Ingredience na dochucení smíchejte dohromady. K zelí přidejte cibuli, cibulku, ředkev, jablko a mrkev a vše promíchejte s pastou na dochucení.
  3. Naložte do kvašáku a pořádně upěchujte, aby se směs ponořila do šťávy. Kapsli s laktobacily rozstřihněte a prášek přidejte ke směsi. Běžně se do receptu nepřidává, ale já nechci riskovat, že se salát zkazí, tak takhle si výsledek trošku pojistím. Zatižte spodním víčkem, přidejte vrchní víčko, zatlačte spodní ke směsi pomocí dřívka a to přichyťte na uši kvašáku gumičkou. Pokud tedy vlastníte ten s gumičkou. Můžete v podstatě použít i 5l sklenici, do které vložíte na zatížení umytý kámen nebo jinou menší sklenici. Moje tchyně dělá kvašenou zeleninu jen pomocí dvou sklenic. Do kvašáku neinvestovala a výsledek je stejný. Já ale kvasím hodně zeleniny, proto jsem si jeden příjemný na použití koupila.
  4. Nechte kvasit 3–4 dny a pak obsah z kvašáku přeložte do sklenic a uložte do lednice. Chlad zastaví kvašení a kimchi tam vydrží čerstvé i několik týdnů. U nás tedy jen týden. Manžel ho konzumuje po miskách. Korejci přidávají 2 lžíce kimchi ke každému jídlu pro vyšší imunitu, což se hodí speciálně teď, v chřipkovém období.
  5. Pokud kimchi servírujete na stůl jako přílohu, posypte jej bílým sezamem.

Pokud si chcete přečíst dlouhý seznam pozitivních účinků kimchi na naše zdraví, podívejte se sem: https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kimchi/.

 

Pokud vás nepřesvědčily účinky, které kimchi na vaše zdraví má, berte to tak, že je to úžasný pikantní salát. Vyzkoušejte. Dobrou chuť.

Máte rádi saláty? Vyzkoušejte můj recept: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/salat-s-tahini-zalivkou/