Zdravé vaření

Japonská miso polévka

 

V originální japonské polévce je vývar dashi z ryb a také tam jsou houby shitake, ale než se začnete čertit, kde tohle všechno seženete, rovnou prozradím, že jsem recept trošku zjednodušila. Nechci počešťovat zahraniční recepty, ale také nechci, aby vás složitěji sehnatelné ingredience odradily, protože mně jde hlavně o to, abyste si miso pastu koupili a začali ji používat. Tu jsem ve světlé i tmavé variantě viděla už i v Lidlu a je dostupná i v Tesco, tak se na ni zeptejte. Miso je směs fermentované sóji, mořské soli a obilí. Pro velké množství pro naše trávení prospěšných enzymů se doporučuje jako léčivá potravina. Zapamatujte si, že ji nesmíte nikdy vařit, jen rozmíchat ve vodě a přidat do hotové polévky, aby se enzymy nezničily. Japonci miso polévku snídají a léčebná makrobiotika tento ranní rituál také doporučuje. Skvěle sepsané účinky misa a jeho použití naleznete zde: https://www.jimejinak.cz/miso-pasta/. Určitě si postupně miso polévku upravíte tak, aby u vás doma všem chutnala. Buďte kreativní. Moje miso polévka je pokaždé úplně jiná. Nevím, co by na to řekl Japonec, ale nás to takhle baví.

 

Co budete potřebovat:

600 g sezónní zeleniny (cibule, mrkev, řapíkatý celer, kadeřávek)

1 l vody

kousek zázvoru

sezamový olej

10 g řasy wakame

čerstvou hlívu

miso pastu

bílé tvrdé tofu

nať jarní cibulky

rybí omáčku (pokud chcete vegetariánskou verzi, tak vynechte)

3 kuličky pepře

 

Příprava:

  1. Na sezamovém oleji osmahněte cibulku a přidejte na proužky pokrájenou hlívu. Lehce osmahněte.
  2. Přidejte do hrnce vodu a nakrájenou zeleninu. Abyste se přiblížili vzhledu japonské polévky, nakrájejte mrkev na hranolky 0,5 x 0,5 x 5 cm. Vařte 15–20 minut nebo dokud mrkev trošku nezměkne. Musí však zůstat stále křupavá. V Asii zeleninu vaří kratší dobu než u nás, tak ji nepřevařte. Můžete přidat 3 kuličky nového koření.
  3. Mezitím si do servírovacích misek připravte suroviny, které nebudete vařit – jen se zalijí horkou polévkou. Nakrájejte na kostičky 1 x 1 x 1 cm okapané tofu a na kolečka nať jarní cibulky.
  4. Nastříhejte nůžkami řasu wakame do vařícího se zeleninového vývaru. Stříhejte na dvoucentimetrové proužky. Řasu stačí povařit 5 minut, tak ji přidejte až na konec. Řasy stačí malinko – ohromně nabyde. Na osobu počítejte 2 proužky.
  5. Odeberte naběračkou hotovou polévku do misky a přidejte 1 lžičku miso pasty. To pro začátečníky na vyzkoušení stačí. My chuť misa milujeme, proto u nás dávám 2 lžičky. Zkuste jednu, a pokud bude chutnat, přidejte ještě jednu. Miso pastu rozpustíte mícháním v mističce. Přidejte do vypnuté polévky a nechte 2 minuty táhnout, aby se chuť rozprostřela.
  6. Na jemno nastrouhejte zázvor. Já strouhám zhruba 4–5 cm zázvoru. Rukou do polévky zázvor vyždímejte, aby se tam dostala pouze šťáva. Dejte půlku, ochutnejte, a pokud vám polévka připadá málo pikantní, tak přidejte. Můžete dochutit také rybí omáčkou. Je dost slaná, takže pokud ji použijete, nebudete potřebovat solit.
  7. Přelijte polévkou ingredience v misce a můžete podávat. Dobrou chuť!

 

Miso pastu ráda používám také na zálivku na salát. Recept určitě postupně přidám.

Pokud jste polévkový, tak vyzkoušejte můj další recept zdravou polévku https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/04/21/bramboracka-s-hlivou-a-brslici/ nebo https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/pikantni-dynova-polevka-mamy-julie/.