Zdravé vaření

Pečená plněná paprika

 

Moje dcera miluje plněnou papriku. Připomíná jí to léto u babičky. Babičku už nemáme, a tak si čas od času zasteskne a chce po mně uvařit nějaké jídlo, co jí vždy vařila babi. Původní recept jsem pozměnila, aby byl bezlepkový, ale chuťově je stejný, jak jej dělávala mamka. Obsahuje domácí kečup, který jsem v létě připravovala s neteří Anetkou. Jde samozřejmě o ten nejlepší kečup na světě, na nějž jsme zdědili tajný recept po mamce. Má neskutečnou barvu, protože kromě rajčat obsahuje kapii, červenou řepu, jablka a červenou cibuli. Slibuji, že recept taky někdy nasdílím 😊. Pokud teď nemáte domácí kečup, nevadí, použijeme v receptu rajčata. Tak teď k té Kájou vysněné plněné paprice.

 

Co budete potřebovat na pečenou plněnou papriku:

4 velké čerstvé papriky

1/2 hrnku rýže

2 kuřecí prsa nakrájená na jemno nebo 250 g mletého kuřecího masa

1 lžíci koření garam másala

1 svazeček nakrájené čerstvé petržele, pokud nemáte, tak 1 lžíci sušené majoránky

1 na jemno nakrájenou červenou cibuli

1 na jemno nakrájenou červenou papričku

sůl

pepř

3–4 vajíčka

olivový olej

strouhanka (pro bezlepkovou variantu kukuřičná) na obalení masových kuliček

 

Co budete potřebovat na omáčku:

máslo, ghí nebo olivový olej

1 sklenici domácího kečupu nebo 400 g loupaných rajčat čerstvých nebo z plechovky

malý rajský protlak

1 velkou červenou cibuli

2 lžičky červené sladké papriky

2 bobkové listy

5 ks černého koření

5 ks nového koření

kuřecí vývar 400 ml pokud jste použili domácí kečup, v případě rajčat 800 ml

50 g ovesné mouky z pomletých ovesných vloček

sůl a pepř

2 lžíce cukru na dochucení (já jsem použila kokosový)

1 lžíce jablečného octa na dochucení

 

Podává se s pečeným nebo vařeným bramborem.

 

Příprava:

  1. Připravte si rýži. Já ji peču v troubě, ale pokud jste zvyklí, uvařte ji a nechte vychladnout.
  2. Do velké misky dejte mleté maso, koření, sůl, vajíčka, papriku a cibuli. Vše důkladně promíchejte a přidejte uvařenou rýži.
  3. Z paprik opatrně odřežte vršek, vyřízněte stopku, vyjměte semeník a bílá žebra, aniž byste porušili zbytek papriky. Paprikynaplňte masovo-rýžovou směsí a upěchujte. Navrch přilepte zpátky vršek papriky bez stopky. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujte do koulí a obalte ve strouhance.
  4. Na dno pekáčku nalijte olivový olej, uložte do něj papriky a koule a dejte péct při 200 °C na 45 minut. V průběhu pečení můžete papriky otočit.
  5. Druhou cibuli nasekejte najemno a použijte do omáčky; v kastrolu rozpalte máslo, přisypte cibuli a restujte dozlatova. Snižte plamen, cibuli zasypejte moukou a asi minutu opékejte. Pak přisypte sladkou papriku a minutu opékejte. Následně vhoďte rajčata (pokud máte čerstvá, musíte je nejdřív spařit a oloupat), orestujte a zalijte vývarem. Pokud máte domácí kečup, snižte množství vývaru. Přidejte protlak, bobkový list, pepř a nové koření, osolte, přiveďte k varu. Nechte 10 minut pod pokličkou jemně probublat.
  6. Dochuťte cukrem a octem.
  7. Servírujte s vařeným nebo pečeným bramborem.

Dobrou chuť!

 

Pokud máte rádi k večeři lehčí jídla, vyzkoušejte třeba: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/09/16/pesto-z-kapucinky-neboli-lichorerisnice/ nebo https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/07/28/plnena-zapekana-cuketa/