Bylinkové recepty,  Zdravé vaření

Meduňkovo-růžový sirup s kardamomem

 

Moje sirupy jsou vždy zčásti experiment a zčásti inspirace sezonou a čarodějkou přírodou. Nad mým meduňkovým políčkem kvete u zdi růže, a tak jsou spolu i v sirupu. Přidal se k nim ještě aromatický kardamom a skvělý voňavý bylinný sirup je na světě. V letních dnech je výborný s plátkem citronu a ledem. Právě teď je ideální doba pro sběr meduňky, protože s květem se snižují její účinky.

 

Co budete potřebovat?

1 velkou kytici čerstvé meduňky (trhejte dopoledne v suchý den)

3 hrnečky okvětních plátků voňavé růže

10 kousků kardamomu

1 kg cukru

1 l převařené zchladlé vody

1 čajovou lžíci kyseliny citronové nebo jeden nakrájený bio citron

4 ks 0,5l lahví – já mám ráda ty s klip uzávěrem z Orionu: https://www.oriondomacipotreby.cz/lahev-s-klip-uzaverem-0-53-l-126400, ale můžete použít jakoukoli hezkou starou lahev, kterou předem vysterilizujete párou nebo horkou vodou.

 

Postup:

1. S přípravou sirupu začneme večer. Do 5l hrnce nalijeme převařenou vodu, meduňku, růže, kardamom a nakrájený citron. Přikryjeme pokličkou a uložíme do chladu – do sklepa nebo do koupelny – na zem macerovat.

2. Na druhý den scedíme do hrnce.

3. Sirup svaříme s cukrem a kyselinou citronovou. Jakmile sirup začne mírně bublat, trpělivě sbíráme 5 minut pěnu, kterou vyhodíme. Stáhneme jej z plynu a naplníme do vymytých lahví. Sirup označíme.

Je nádherně voňavý – zdravé osvěžení pro váš letní večer.

4. Sirup po otevření skladujeme v lednici.

5. Pokud použijete hezkou láhev a necháte děti, aby ji ozdobily pěknou etiketou, máte originální dárek pro kamarády na letní grilovačku nebo na oslavy života všeho druhu.

Něco málo o meduňce aneb proč ji pěstovat:

Tato bylinka má dlouhý seznam léčivých účinků, a proto se u nás těší veliké oblibě. Přináší nám nejen tzv. klid duše v těžších životních obdobích, ale pomáhá nám také usnout nebo zmírňuje bolesti hlavy. Více o ní zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/117-medunka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani nebo také zde: https://www.ireceptar.cz/zdravi/medunka-caj-ucinky-mozek-30000525.html

Použití meduňky v mých produktech

Já mám její citronovou vůni moc ráda, a protože je to také skvělý antioxidant, používám ji v kombinaci s růží i ve svém přírodním mýdle Kozí. Víc o tomto produktu naleznete zde: https://eshop.bylinkarkazkopanic.cz/kozi/