Zdravé vaření

Kvašený ředkvičkový salát

V obchodě měli akci na ředkvičky, tak si dnes připravím fermentovaný ředkvičkový salát, na který mám chuť už delší dobu. O tom, proč si pořídit kvašáček a kvasit zeleninu, je napsáno již několik skvělých knížek, tak už jen ve zkratce. Stav mikrobiomu v našich střevech je úzce propojen s naší imunitou. Kvašená zelenina je plná probiotik, která napomáhají našemu trávení a obnovují rovnováhu v našich střevech. Tento způsob konzervace zeleniny používali naši předkové po tisíce let. Fermentovaná zelenina vám ve sklenici vydrží v lednici několik měsíců. V naší domácnosti několik dnů 😊.

 

Kde koupit kvašáček neboli fermentační nádobu?

Můj keramický mi vyrobila hrnčířka, kterou jsem si našla na Fleru. Jeden roztomilý například zde: https://www.fler.cz/zbozi/kvasak-s-pampeliskou-1-5-litr-4927856

Skleněnou sadu má i Tescoma: https://www.tescoma.cz/souprava-pro-kvaseni-tescoma-della-casa-1000-ml

Nebo třeba i na Temu nebo Aliexpressu – zadejte do vyhledávání fermentační nádoba.

 

Co budete potřebovat?

4 svazky ředkviček

2 červené cibule

svazek čerstvých bylinek dle vašeho výběru – např. pažitka

10 g mořské soli – na 1 kg fermentované zeleniny přijde 25 g soli. Moje váha nakrájené zeleniny je zhruba půl kg, tak dávám 10 g

2 bobkové listy

špetku mletého černého koření

1 polévkovou lžíci třtinového cukru

2 hrnky převařené zchladlé vody

1 kapsli probiotik – do nálevu ji vysypete

1 kvašáček

 

Příprava fermentovaného salátu:

  1. Očistěte ředkvičky a cibuli.
  2. Nakrájejte na kolečka.
  3. Ve vrstvách uložte do kvašáčku.
  4. Připravte nálev – do vody vložte sůl, koření, cukr a probiotika – vše promíchejte.
  5. Zalijte zeleninu nálevem. Všechna zelenina musí být pod vodou, jinak by vám vrchní vrstva chytla plíseň.
  6. Poskládejte kvašáček dle návodu a typu, který máte. V Japonsku fermentovanou zeleninu zatěžují umytým říčným kamenem, aby vytlačili všechen vzduch a zelenina zůstala ponořená pod vodou. V mém keramickém kvašáčku je část, kterou dáte na zeleninu, a dřevěný píst s gumičkou vše stlačí dolů.
  7. Kvašáček začne hned na druhý den bublat, tak vodu nedávejte až k okraji. Aby vám kvašáček nepřetekl, položte jej na talířek.
  8. Nechte kvasit 3–4 dny. Po 3 dnech nádobu otevřete a zkontrolujte, zda proces kvašení pokračuje – zda zelenina stále vytváří bublinky. Pokud ano, nechte ještě 1 den. Pokud ne, ochutnejte, a jestliže je zelenina zkvašená, přeložte ji do čistých sklenic, uzavřete, označte a uložte do lednice.

 

Použití fermentované zeleniny:

V Asii a Indii dostanete 2 lžíce fermentované zeleniny ke každému jídlu. Pokud si vykvasíte vícero druhů zeleniny, můžete mít ke každému jídlu zdravou přílohu dle chuti. Můžete experimentovat s různou zeleninou, kořením a bylinkami. Pokud máte problémy s trávením, kožní problémy, problémy s nadváhou, je kvašená zelenina skvělý první krůček ke zdraví.

 

Přidání probiotik:

V klasickém kvašení se jedná o poměr soli a zeleniny a není potřeba přidávat probiotika, ale mně se několikrát stalo, že mi vrchní vrstva zeleniny chytla plíseň, proto jsem začala probiotika přidávat pro rychlé nastartování kvasicího procesu. Navíc pokud si zakoupíte kvalitní probiotika, víte, že v zelenině se vám pomnoží hned několik kmenů prospěšných typů. Ty moje mají 6 kmenů laktobacilů a bifidobakterií.

Jaká zelenina se dá fermentovat?

Pokud by vás toto téma zaujalo, nabízím několik typů na skvělé knížky:

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/kvasena-zelenina-pro-zdravi-a-vitalitu-666741

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/fermentace-372903006

https://www.fermentarum.cz/umeni-fermentace

https://www.databazeknih.cz/knihy/kvasena-zelenina-na-1008-zpusobu-497077

 

Inspirativní weby a blogy, kde naleznete více informací:

https://www.fermentarum.cz/o-mne

https://www.zkvaseno.cz/

https://www.fermentuju.cz/blog/

https://www.jimejinak.cz/pickles/

https://kitchenette.cz/clanek/fermentovana-zelenina

https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kimci-fermentovana-zelenina-kimchi/