Zdravé vaření

Růžový džem

Miluji růže. Tenhle rok jsem si jich užila i na zahradě i doma ve váze, posloužily také jako kytice pro kamarádky. Když se jich dost nabažím, začnu je používat v kuchyni. Recept na růžový sirup jsem vám již nasdílela a dnes mám pro vás recept na růžový džem. Jeho chuť vás překvapí. Je skvělý se zmrzlinou nebo s máslem a croissantem nebo i do palačinek. Jako delikatesa zřejmě původně vznikl v Persii, ale dodnes se vyrábí v Arménii, Bulharsku, Indii, Turecku či Řecku. Pokud máte nestříkané voňavé růže, musíte jej vyzkoušet.

 

Co budete potřebovat na růžový džem:

6 hrnečků nestříkaných lupenů růží

2 hrnečky světlého třtinového cukru

1 hrnek vody

1 hrnek jablečného moštu / odšťavněných jablek

½ hrnku citronové šťávy

1 sáček pektinu (prostředek na želírování)

6 malých sklenic na džem

 

Postup:

  1. Růže umyjte ve studené vodě, jemně proplachujte, abychom dostali všechny broučky ven.
  2. Lupeny pak osušte papírovou utěrkou nebo nechte okapat.
  3. Teď přijde část receptu, která je zkouškou trpělivosti, protože z lupenů musíte ukrojit bílou část, která je tvrdší. Je to ta část, kterou lupen držel na růži.
  4. Růže jemně nakrájíme a vložíme do hrnce. Přidáme hrnek cukru a rukou chvilinku promneme, aby růže s cukrem pustily barvu. Růže klesnou na polovinu objemu. Přidejte citronovou šťávu a nechte 2 hodiny stát.
  5. Přidejte jablečný džus, vodu a přiveďte k varu.
  6. Smíchejte zbytek cukru s pektinem, přidejte ke směsi a vařte na mírném ohni 10 minut za stálého míchání.
  7. Proveďte želírovací test. Vařečkou naberte džem a dejte na malý talířek. Pokud do 1 minuty tuhne, máte hotovo a můžete plnit do vysterilizovaných sklenic. Pokud netuhne, míchejte ještě 10 minut, aby se zredukovala, odpařila další voda.
  8. Vrch skleničky otřete vlhkým ubrouskem, aby při zavíčkování nezůstala hmota pod víčkem.
  9. Zavíčkujte ještě horkou směs. Pokud máte obavu, že jste málo sterilizovali, můžete sklenice ještě na 10 minut vložit do horké trouby rozehřáté na 180 °C na plech s vodou a uzavřenou skleničku ještě vysterilizovat.
  10. Skleničku na druhý den označte a můžete nazdobit. Růžový džem je hezký dárek. Můžete jej přinést na grilovačku spolu s vanilkovou a kakaovou zmrzlinou a potěšíte tak děti i dospělé.

Tip:

Pokud máte hodně bio růží a chcete zkusit další růžičkový recept, můžete vyzkoušet třeba sirup https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2024/06/12/medunkovo-ruzovy-sirup-s-kardamomem/ či nanuk https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/06/08/nanuk-s-ruzemi/ nebo třeba i růžovou sůl do koupele https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/08/01/ruzova-sul-do-koupele-s-kozim-mlekem/

Přeju úspěšné tvoření.