Růžový džem
Miluji růže. Tenhle rok jsem si jich užila i na zahradě i doma ve váze, posloužily také jako kytice pro kamarádky. Když se jich dost nabažím, začnu je používat v kuchyni. Recept na růžový sirup jsem vám již nasdílela a dnes mám pro vás recept na růžový džem. Jeho chuť vás překvapí. Je skvělý se zmrzlinou nebo s máslem a croissantem nebo i do palačinek. Jako delikatesa zřejmě původně vznikl v Persii, ale dodnes se vyrábí v Arménii, Bulharsku, Indii, Turecku či Řecku. Pokud máte nestříkané voňavé růže, musíte jej vyzkoušet.
Co budete potřebovat na růžový džem:
6 hrnečků nestříkaných lupenů růží
2 hrnečky světlého třtinového cukru
1 hrnek vody
1 hrnek jablečného moštu / odšťavněných jablek
½ hrnku citronové šťávy
1 sáček pektinu (prostředek na želírování)
6 malých sklenic na džem
Postup:
- Růže umyjte ve studené vodě, jemně proplachujte, abychom dostali všechny broučky ven.
- Lupeny pak osušte papírovou utěrkou nebo nechte okapat.
- Teď přijde část receptu, která je zkouškou trpělivosti, protože z lupenů musíte ukrojit bílou část, která je tvrdší. Je to ta část, kterou lupen držel na růži.
- Růže jemně nakrájíme a vložíme do hrnce. Přidáme hrnek cukru a rukou chvilinku promneme, aby růže s cukrem pustily barvu. Růže klesnou na polovinu objemu. Přidejte citronovou šťávu a nechte 2 hodiny stát.
- Přidejte jablečný džus, vodu a přiveďte k varu.
- Smíchejte zbytek cukru s pektinem, přidejte ke směsi a vařte na mírném ohni 10 minut za stálého míchání.
- Proveďte želírovací test. Vařečkou naberte džem a dejte na malý talířek. Pokud do 1 minuty tuhne, máte hotovo a můžete plnit do vysterilizovaných sklenic. Pokud netuhne, míchejte ještě 10 minut, aby se zredukovala, odpařila další voda.
- Vrch skleničky otřete vlhkým ubrouskem, aby při zavíčkování nezůstala hmota pod víčkem.
- Zavíčkujte ještě horkou směs. Pokud máte obavu, že jste málo sterilizovali, můžete sklenice ještě na 10 minut vložit do horké trouby rozehřáté na 180 °C na plech s vodou a uzavřenou skleničku ještě vysterilizovat.
- Skleničku na druhý den označte a můžete nazdobit. Růžový džem je hezký dárek. Můžete jej přinést na grilovačku spolu s vanilkovou a kakaovou zmrzlinou a potěšíte tak děti i dospělé.
Tip:
Pokud máte hodně bio růží a chcete zkusit další růžičkový recept, můžete vyzkoušet třeba sirup https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2024/06/12/medunkovo-ruzovy-sirup-s-kardamomem/ či nanuk https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/06/08/nanuk-s-ruzemi/ nebo třeba i růžovou sůl do koupele https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/08/01/ruzova-sul-do-koupele-s-kozim-mlekem/
Přeju úspěšné tvoření.