Bylinkové recepty,  Zdravé vaření

Fialkový sirup s pomeranči a skořicí

 

Na Květnou neděli jsme měli krásný plán. Kozí stezkou z Úholiček jsme šlapaly do kopce do naší oblíbené Medové kavárny. Objednávka je vždy stejná. Pro Káju horká čokoláda a makový koláč, pro mě banánové nebe a medová káva. To místo je magické. Je nedaleko starého slovanského hradiště a poblíž prvního křesťanského kostelíka v Čechách. Samotná kavárna je kouzelná. Sedíte v krásné zahradě vedle včeliček. Pokud chcete tip na výlet, podívejte se na tuto kavárničku zde: Medová kavárna (medovakavarna.cz). Dojedete tam jednoduše i vlakem z Prahy. Kromě Medové kávy jsme měli ještě další účel našeho výletu. Nasbírat fialky na aromatický fialkový sirup. Fialky mám i ve svém logu, takže je jasné, že vás nějaké to povídání o fialkách a proč jsou boží, nemine, ale nejprve si povíme něco o sirupu.

 

Co budete potřebovat:

 

2 větší kytičky fialek

2 pomeranče

800 ml převařené vychlazené vody

ruličku skořice

400 g třtinového cukru

2 láhve na sirup – já je kupuji v Orionu

 

Postup:

 

  1. Večer zalijte fialky vodou a přidejte pomeranče a skořici. Na hrnec s fialkami položte pokličku a nechte odpočívat na chladném místě.
  2. Na druhý den přiveďte fialky k varu a pomalu vařte asi 5–6 minut – až fialky pustí barvu a zůstanou bílé.
  3. Pak sceďte tekutinu do jiného hrnce a přidejte cukr. Fialky dejte do bioodpadu, popřípadě na kompost. Sirup povařte 3 minuty a sbírejte pěnu.
  4. Přelijte horkou směs do vysterilizovaných lahví a po ochlazení označte. Po otevření sirup uchovávejte v lednici.

Fialkový sirup chutná jak dospělým, tak i dětem a je to originální dárek třeba pro berany ve vašem okolí, protože ti mají v dubnu narozky.

 

Co je dobré vědět:

 

Já osobně mám radši chuť třtinového cukru, ale ten změní barvu sirupu. Pokud chcete sirup opravdu fialový, použijte bílý řepný cukr. To samé platí i pro levandulový sirup. Jestliže preferujete fialovou barvu, musíte zkrátka použít bílý cukr. Pokud se dostanu tento rok k tomu, abych vyrobila ještě jeden fialkový sirup, zkusím jej pro vás udělat s bílým cukrem, abyste viděli ten rozdíl v barvě.

 

Fialka jako léčivka:

 

Pro mě je fialka symbolem lásky. Je součástí mnoha lidových písniček, pověstí a tradic. Ezoterici tvrdí, že fialka probouzí naši intuici. Já fialky miluji, ale mám pocit, že moje intuice někdy úplně selže, tak nevím, zda je fialka skutečně borec na intuici. Kde ale fialka zaručeně nikdy neselže, to je léčení kašle. Pokud byste si měli zapamatovat jen tři účinky, tak vězte: je to bojovnice proti kašli, čistí krev a pomáhá při kožních chorobách.

Více naleznete zde: Fialka, violka, maceška – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, rozmnožování – Bylinky pro všechny (bylinkyprovsechny.cz) nebo taky zde: Fialka a maceška – léčivé violky | Jíme Jinak (jimejinak.cz) Zkuste jich několik nasušit a přidat do čajové směsi. Fialkový čaj je nezaměnitelný. Zkusím jej tento rok pít víc a podám hlášení, zda se moje intuice vylepšila. 😊

Květy fialky jsou jedlé, takže s nimi můžete dozdobit narozeninový dort či muffiny nebo je dát na salát. Každý rok s nimi připravuji fialkový pleťový olej, na který vám recept přinesu příště. Užijte si zatím krásné jaro a vyrazte na fialky. Třeba taky cestou do Medové kavárny.

 

 

Pokud chcete vyzkoušet recept na nějaký můj další sirup, tak zkuste třeba tento: Rybízovo levandulový sirup ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)