Zdravé vaření

Krůtí maso na estragonu

 

Myslím, že tohle je můj původní originální recept inspirovaný Francií. Ale ruku bych za to do ohně nedala. Protože své nápady sdílím s ostatními a navzájem se inspirujeme, je pro mě těžší dopátrat se, kde končí mé múzy a kde začínám se svými nápady já sama.  Důležité však je, že se společně posouváme, zlepšujeme, pomáháme si. Z českých blogů, které mi pomohly změnit naše stravování, to byla hlavně Eva Francová – Kuchařka ze Svatojánu (kucharkazesvatojanu.blogspot.com), blog Jíme Jinak | recepty a životní styl (jimejinak.cz), blog Všechny recepty | Veganotic, Hanka Zemanová Hana Zemanová – Biokuchařka | biokucharka.cz a některé vegetariánské recepty od Kitchenette. Z těch zahraničních především My New Roots – How to make healthy choices every day a Oh She Glows – Vegan Recipes to Glow From The Inside Out.

Všechny ty skvělé ženy, které tvořily tak báječné recepty, mám moc ráda a ze srdce jim děkuji za sdílení své cesty. Dlouho jsem byla bezlepkovým veganem a můžu vám tuto cestu jen doporučit. Nikdy jsem neměla tolik energie, tak čistou pleť a tak zdravé vlasy jako v tomto životním období. Koukněte na výše uvedené stránky a vyzkoušejte nějaký recept, i když je bez masa. Pokud vás to však neláká, nabízím jeden recept s krůtím masem, kde do vás nenápadně propašuji velkou hromadu zeleniny a bylinek. 😊

 

Takže na recept Krůtí maso s estragonem budete potřebovat:

4 porce

 

Na marinádu:

3 lžíce olivového oleje

1 lžíci medu

1 protlačený česnek nebo mladý česnek nakrájený na drobno

1 lžíci kari (moje bylo Madras Masala)

2 lžíce hořčice (moje byla kremžská, ale může být i obyčejná)

sůl a pepř

 

Na samotné jídlo:

ghí nebo olivový olej

2 středně velké cibule

1 pórek

hrst čerstvého estragonu (nebo lžíce sušeného)

1 hrnek mraženého hrášku

1 hrnek brokolicových růžiček

1 bulvu fenyklu

2 prsní plátky krůtího masa

1 kokosový krém

sůl a pepř

 

pro servírování jasmínová rýže

 

Příprava:

  1. Maso nakrájejte na tenké proužky a naložte do marinády alespoň na hodinu do lednice, ideálně přes noc.
  2. Dejte péct jasmínovou rýži.
  3. Nakrájejte do mističek všechnu zeleninu, aby vás to pak nezdržovalo při vaření, a některé druhy zeleniny jste nerozvařili.
  4. Na velké pánvi na oleji usmažte cibuli a přidejte pórek a fenykl.
  5. Přidejte marinované maso a lehce osmahněte.
  6. Přidejte brokolici, hrášek a na drobno pokrájený estragon a zalijte kokosovým mlékem.
  7. Přikryjte pokličkou a nechte projít varem.
  8. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Servírujte s rýží.

Dobrou chuť přeji!

Pokud chcete vyzkoušet můj recept na zapékaný chřest, najdete jej zde: Chřest zapečený se šunkou a kozím sýrem ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)