Krevety na koriandru
Tento týden se mám královsky. Mám u nás na prázdninách dvě neteře. Já a Anetka tvoříme obědový tým a Kája a Beátka jsou tým, který připravuje večeři. Takže tento recept jsem netvořila a ani nevařila já. Pouze vám potvrdím jako vděčný strávník, že jídlo bylo velice chutné. Pokud vás tedy zajímá, co si holky vymyslely, pak vězte, že to byly krevety na koriandru s úžasnou marinádou, se zelenými lusky a s italskou rýží na rizoto. Původně chtěly přidat i čerstvé lišky, ale ty byly drahé a nevypadaly nejčerstvěji, tak holky vyzkoušely jemné čínské houby shimeji, které stály kolem 40 Kč. Já na tyto houbičky koukám již dlouho, protože vím, že je čínská medicína používá jako léčivky, ale až teď jsme se je odvážily vyzkoušet na vaření. Můžete sehnat buď bílé, nebo krémové. V receptu chutnaly skvěle. Krevety jsme kupovaly mražené, oloupané v Jipu, ale naleznete je za dobrou cenu i v Lidlu. Takže pokud chcete uvařit letní lehce stravitelnou večeři, vřele doporučuji vyzkoušet recept, co si holky vymyslely. A mimochodem je jim 10 a 12, tak si myslím, že tuhle večeři zvládnou připravit i pánové 😊.
Co budete potřebovat na krevety na koriandru (4 porce):
mražené oloupané tygří krevety (ty naše měly ještě neoloupaný chvostík, ale to už není tolik práce)
Marináda:
2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku
1 lžíce čili pasty
2 lžíce medu
4 stroužky česneku najemno nasekaného nebo přetlačeného přes lis
6 lžic olivového oleje
šťávu z půlky citronu
2 lžičky madras kari
hrst nasekaného koriandru – zbytek ze svazku půjde na zdobení
sůl a pepř
Do pánve na smažení:
1 balení mražených zelených fazolových lusků
hnědé houby shimeji – vanička; mají je i na rohlik.cz https://www.rohlik.cz/1308447-shimeji-hnede-vanicka
italská rýže na rizoto Arborio – 1 hrnek
čerstvý svazek koriandru na zdobení
Příprava:
- Aby vám krevety při pečení nepáchly, musíte je třikrát propláchnout horkou vodou.
- Připravíme si marinádu na krevety smícháním všech ingrediencí. Krevety naložíme na hodinu do marinády a důkladně promícháme.
- Připravíme si rýži. Já ji dělám tak, že propláchnutou rýži na chvilku osmahnu na oleji a pak zaleji 1 hrnek rýže 2 hrnky osolené vroucí vody. Promíchám, přikryji pokličkou a nechám 30 minut vařit na mírném plamenu, než se vypaří všechna voda.
- Na pánev vysypeme fazolové lusky a zakápneme olivovým olejem. Lusky chvíli restujeme, dokud nezměknou.
- Přidáme marinované krevety a nakrájené houby shimeji.
- Servírujeme tak, že naložíme porci rýže a na ni položíme směs s krevetami a hustě posypeme nasekaným koriandrem. Je zdravý, tak s ním nešetřete.
Dobrou chuť!
Proč pěstovat nebo koupit koriandr na vaření?
Já chuť koriandru miluji. Pokud jste i vy milovníci koriandru, o jeho účincích vás přesvědčovat nemusím. Pokud ne, tak vězte, že koriandr je jedno z nejstarších koření. Léčí zažívací problémy, působí proti nadýmání, řeší křeče v trávicím traktu, kašel a povzbuzuje nervovou činnost. Nemá žádné kontraindikace, proto jej můžou používat i malé děti, těhotné a kojící ženy. Více zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/92-koriandr-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti.
Houby shimeji:
Shimeji lze nalézt v mnoha asijských polévkách. Tato houba obsahuje beta-glukany, což je sloučenina, která je úspěšným prostředkem pro zpomalení a ničení rostoucích nádorů. Shimeji houby mohou také pomoci při diabetes, astmatu a alergiích posílením imunitního systému a zvýšení jeho léčivých schopností. Pokud se zajímáte o léčivé účinky hub, více najdete zde: https://akademie-lecive-vyzivy-blog.webnode.cz/news/houby-lecive-ucinky/ nebo v hezké knížce Houby z boží lékárny: https://www.prirodniantivirotika.cz/knihy/houby-z-bozi-lekarny/.