Zdravé vaření

Plněná zapékaná cuketa

 

U nás na vesnici nastalo období roku, kdy se pozdrav Dobrý den proměnil na Nechcete cuketu? Takže pokud jste dostali od sousedky, od kolegyně nebo od maminky středně velkou nebo větší cuketu, mohu jen konstatovat, že je skvělá na plnění a pečení. Mám pro vás jednoduchý recept, kde zkombinujete ingredience, které určitě naleznete v lednici.

 

Co budete potřebovat na zapečenou cuketu:

olivový olej

1 větší cuketu

1 velkou červenou cibuli

4 stroužky česneku

rajčatovou pastu nebo domácí kečup

1 tuňákovou konzervu

2 paličky řapíkatého celeru

2 mrkve

1 žlutou papriku

sůl, pepř, kari, provensálské bylinky

váš oblíbený sýr vhodný na zapékání – já jsem v lednici našla uzenou parenici

 

Podáváme s pečenými bramborami.

 

Příprava:

  1. Nejdříve si dáme na plech zapéct na 20 minut brambory, protože se pečou déle než cuketa.
  2. Cuketu přeřežeme na půlky a lžící vydlabeme. Nasolíme a potřeme olivovým olejem.
  3. Na pánvičce si necháme zesklovatět na oleji cibuli, česnek a mrkev. Přidáme na kostičky nasekaný řapíkatý celer, koření a bylinky. Po minutě míchání přidáme tuňáka, domácí kečup a papriku.
  4. Vaříme 5 minut a pak lžící přeložíme do vydlabané cukety. Cuketu zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme 40 minut.
  5. Podáváme s pečenými brambory a okurkovým salátem. Mně kámoška dala i okurky, tak proto. 😊 Dobrou chuť.

Pokud jste zapečenou cuketu již tento týden měli, vyzkoušejte cuketové placičky. Recept najdete zde: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/05/17/fenyklovo-cuketove-placicky/