Zdravé vaření

Mangold upravený jako špenát

 

Na své zahrádce mám pro pěstování zeleniny opravdu malý prostor. Máme velmi svažitý pozemek a najít rovný kousek na pěstování čehokoli je opravdu výzva. Každý rok tak usilovně dumám, co se mi pěstovat vyplatí, a co ne. Čemu se na pozemku, který zastiňují borovice, bude dařit. A tak se seznam vybraných oblíbenců krátí. Co na něm však ani jeden rok nechybí, je mangold. U nás stále není příliš oblíbený. Neprávem. Je porovnáván chuťově se špenátem. Mnoho lidí si myslí, že je to nějaký středomořský příbuzný. Není tomu tak. Příbuzný je s řepu, je méně náročný na pěstování než špenát, nejde tak brzo do květu, má mnohem lepší výnosnost a obsahovými látkami špenát předčí. Mangold je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B9), provitamín A, rutin a kvercetin. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, sodík, fosfor, železo a hořčík. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů špenát konzumovat nemohou. Jeho konzumace se doporučuje pro zpevnění cév, jako prevence nádorových onemocnění a pro posílení soustředění a paměti. Více o účincích na naše zdraví najdete zde: https://www.celostnimedicina.cz/mangold.htm nebo zde: https://www.tuhykorinek.cz/mangold-ucinky-vyuziti/. A jak vlastně chutná? Oproti špenátu trošku víc oříškově. Je skvělý s banánem do smoothie nebo jej připravte jako špenát. Můj recept na mangold à la špenát je trošku víc dochucený a víc aromatický, tak vyzkoušejte tento twist na starou klasiku.

 

Co budete potřebovat na 4 porce:

olej nebo ghí na smažení

velký svazek čerstvého mangoldu zbaveného řapíku (ty můžete zpracovat stejně jako řapíkatý celer)

2 velké nebo 4 menší cibule

4–6 stroužků česneku – dle toho, jak moc jej máte rádi 😊

1 lžíci pomletého římského kmínu

1/2 lžičky muškátového oříšku

2 lžičky sušené nebo čerstvé majoránky

zakysanou kokosovou smetanu Creamo z Lidlu nebo jinou rostlinnou smetanu (pokud neřešíte laktózu, zvolte klasickou)

šťávu z půlky citronu

sůl a pepř

 

uvařené brambory jako přílohu

vajíčko usmažené na volské oko

 

Příprava:

  1. Připravte si středně velký hrnec.
  2. Na oleji orestujte kostičky cibule dozlatova, přidejte koření a restujte další 2 minuty.
  3. Následně přidejte omytý, na velké kousky nasekaný mangold a lehce osmahněte.
  4. Přidejte smetanu, majoránku a česnek nasekaný nahrubo. Promíchejte a tyčovým mixérem rozmixujte.
  5. Dochuťte solí a pepřem a přidejte citronovou šťávu dle chuti.
  6. Podávejte s brambory a pečeným vajíčkem.

Pokud chcete vyzkoušet další zdravý recept, co třeba Buddhovu barevnou misku? https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/buddha-bowl-buddhova-miska/