Dýňové muffiny
Protože byl skvělý dýňový rok a máme dýní hooodně, nabízím další dýňový recept, tentokrát na dýňové muffiny. Jde o zdravou svačinku pro děti nebo klidně pro vás mlsání ke kávě. Moje varianta neobsahuje cukr, lepek a mléko, ale pokud nic z toho neřešíte, nahraďte svou oblíbenou moukou a jogurtem.
Co budete na dýňové muffiny potřebovat:
10 kostiček dýně hokaido o velikosti 3 x 3 cm
3 lžíce medu
3 střední vajíčka nebo 2 velká
2 lžičky skořice
1 kokosový jogurt
1 hrnek bezlepkové mouky (můj hrnek má 3 dcl)
½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
½ hrnku nakrájených sušených švestek
1 dcl ovesného mléka
1 dcl slunečnicového oleje
4 na drobno nakrájené kostičky hořké čokolády
2 lžičky vinného kamene, bezlepkového prášku na pečení nebo vašeho oblíbeného prášku
na dozdobení půlky ořechů nebo sušené brusinky
Postup:
- Dýňové kostičky (u dýně hokaido včetně slupky) posypte 1 lžící skořice, zakápněte olejem a nechte péct v troubě na 200 °C 45 minut. Po vychladnutí v misce rozmačkejte vidličkou.
- Oddělte žloutky a bílky. Žloutky, med, jogurt, mléko a olej přidejte do misky k dýni. Promíchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience. Nasekanou čokoládu, švestky a ořechy. Mouku přesejte přes sítko. Přidejte skořici a kypřicí prášek. Promíchejte.
- Vyšlehejte bílky na sníh. Postupně jej jemně zapracujte do hmoty.
- Naplňte silikonové formičky asi do 2/3. Mně jich vyšlo 18 ks. Dozdobte těsto oříškem.
- Pečte v troubě na 180 °C 30 minut.
- Až silikonové formičky trošku vychladnou, tak muffiny přeložte o papírových košíčků.
Příjemné mlsaní. U nás tato várka vydrží večer k čaji a pak ještě ráno ke kávě – a pak už nic…
Pokud chcete vyzkoušet další recept na zdravé mlsaní, zkuste třeba domácí müsli tyčinky. https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/09/19/domaci-musli-tycinky/