O mně

V hlavě mám stovky receptů na zdravá jídla a přírodní kosmetiku, na léčivé masti, o které bych se s vámi ráda podělila, ale jakmile mám napsat něco o sobě, slova váznou.

Z názvu mé stránky je zřejmé, že pocházím z Kopanic. Nádherné místo pod Javořinou v pohoří Bílých Karpat. Pro někoho konec světa, absolutní zapadákov, pro mě místo, které mi vždy spolehlivě dobije baterky. Procházky v přírodě s pejskem, sbírání léčivek, hub, běhání, čištění hlavy a to ticho…

K bylinkám a jejich používání v kuchyni mě vedla prababička, babička i mamka. Jako děti jsme od jara chodily na různé bylinky, které mamka míchala do směsí, a celou zimu jsme pak pili vlastní čaj. Bylinky pěstovaly na zahradě a všechny byly úžasné kuchařky. Já jsem později k tomu bylinkářskému základu přidala aromaterapii a míchání vlastní kosmetiky. Sbírala jsem různé herbáře a receptáře na využití bylinek. Kamarádky mě chválily za namíchané krémy k narozeninám, na Vánoce jsem rodině dávala košíčky se svými produkty. Byly v nich bylinkové sirupy, likéry, léčivé masti, bylinkové soli na vaření, do koupele… Vše bylo zatím jen hobby. Až do doby, než těžce onemocněl můj manžel.

Byla jsem v osmém měsíci těhotenství, když onemocněl. Pamatuji si to jako dnes. Vyšla jsem z porodnice, kde jsem byla na kontrole miminka, a on začal omdlévat. Byl dezorientovaný, lidé se nám vyhýbali. Mysleli si, že je opilý. Nastalo těžké období, ze kterého mě mrazí i dnes. Rok a půl ležel doma a jeho stav se jen horšil. Chodili jsme po doktorech a nikdo nevěděl, co mu je. Já jsem byla na všechno sama. Na dítě, na domácnost i na něj. Naše úspory rychle mizely. Nakonec jsme našli lékařku, která zjistila, že má manžel celiakii. Byla to paní doktorka Vladimíra Strnadelová, které jsem za pomoc v té době dodnes vděčná. Bohužel v manželově těle řádila celiakie již delší dobu, takže měl problém s ledvinami, s játry, se slinivkou, měl lupénku, problém s tlustým střevem, s tlakem… Vysadili jsme lepek a do dvou týdnů začal fungovat.

I nevyléčitelná lupénka zmizela, jako by nikdy neexistovala. Vrátil se do práce. Pro mě to bylo jako zázrak. Jeho tělo ale bylo značně poškozené, a kromě problému strávit lepek měl problém s laktózou, s masem, s pečenými potravinami, s cukrem, s vejci, s bramborami, s rajčaty, s lilkem… seznam nekončil. A tak jsem se začala učit vařit makrobiotiku, používat čínskou medicínu, začala jsem sázet bylinky, které napomáhaly čištění jater a ledvin, podporovaly funkci slinivky. Do noci jsem studovala, hledala vhodné recepty, učila se o nových bylinkách. Náročné období. Bylinkářské hobby se změnilo ve vášeň. Začala jsem se detailně zajímat o složení jídla, o jeho výživové hodnoty, o složení kosmetiky, kterou jsme používali, o složení čisticích prostředků, zajímala jsem se o účinné látky v bylinkách. A tak jsem ty svoje bylinky rozložila na fytoestrogeny, neurotransmitery, minerály, vitamíny…

Kdybych měla před deseti lety uvařit večeři bez masa, bez lepku, bez laktózy, bez brambor, vajíček a rajčat, a navíc nebyla pečená, připadalo by mi to jako naprosto nemožný úkol. Jako v té pohádce o rybářově dceři, která měla přijít na hrad oblečená neoblečená, učesaná neučesaná, ani ne pěšky, ani ne povozem…

Za ta léta jsem našla blogerky, které mě inspirovaly svým vařením, objevila nové suroviny, naučila se nové postupy. Ráda bych se s vámi o to vše podělila, aby vaše cesta ke zdraví nebo vysněné postavě či ke krásné pleti byla kratší, než byla ta naše. Na této cestě vám přeji, abyste si užili každý nový den a těšili se z každého, i malého úspěchu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.